-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ιγμορίτιδα

Μια πολύ συχνή πάθηση, ειδικά στη διάρκεια του χειμώνα, είναι η ιγμορίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των ρινικών κοιλοτήτων που ονομάζονται ιγμόρεια.
Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη η κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας. Το οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχέτευσης αυτών με συνέπεια την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο η το μέτωπο, ανάμεσα η πίσω από τα μάτια η ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια. Όταν το "κοινό" κρυολόγημα η γρίπη διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και η απλή βλέννα μετατρέπεται σε πηκτό δύσοσμο πρασινοκίτρινο πύον, έχουμε την ιγμορίτιδα.
Η χρόνια ιγμορίτιδα δημιουργείται, όταν η απόφραξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΑΙΤΙΑ
Η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα:
 1. ενός κοινού κρυολογήματος
 2. φλεγμονών δοντιών της άνω γνάθου
 3. επιπλεγμένων καταγμάτων του προσώπου
 4. κατάδυσης σε μολυσμένα ύδατα ή κολύμβησης σε μολυσμένες πισίνες
 5. κατάδυσης σε μεγάλο βάθος χωρίς απόφραξη της ρινός.
Τα συχνότερα μικρόβια που ενοχοποιούνται για ιγμορίτιδα είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, ο αιμόφιλος, η μοραξέλα και σπανιότερα αναερόβια βακτήρια, ενώ στα παιδιά ενοχοποιούνται διάφοροι ιοί.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ιγμορίτιδας μπορεί είναι:
 1. κεφαλαλγία,
 2. αίσθημα τάσης προσώπου,
 3. ρινική συμφόρηση,
 4. πυώδης ρινόρροια,
 5. βήχας,
 6. κακοδιαθεσία,
 7. δεκατική πυρετική κίνηση,
 8. οδονταλγία,
 9. οπισθορινικές εκκρίσεις,
 10. καταβολή,
 11. κακοδιαθεσία,
 12. κακοσμία στόματος

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η οξεία ιγμορίτιδα συχνά υποχωρεί μόνη της, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις χορηγούνται αντιβιοτικά που αντιμετωπίζουν τη μόλυνση και ενδορρινικά στεροειδή τα οποία ελαττώνουν τη διόγκωση της μεμβράνης στο εσωτερικό της μύτης και διευκολύνουν την αναπνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου