-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C

Στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C. O ιός μεταδίδεται κυρίως αν κάποιος έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα, όπως με την χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, μετάγγιση αίματος η παραγώγων αν και μετά το 1992 η πιθανότητα μόλυνσης είναι πολύ σπάνια επειδή το αίμα εξετάζεται συστηματικά, Σεξουαλική επαφή με άτομο μολυσμένο με ηπατίτιδα C, H ηπατίτιδα C δεν μεταδίδεται, Με νερό ,τροφή τουαλέτα και την κοινωνική επαφή.
Από την στιγμή της μόλυνσης μέχρι της εμφάνισης των συμπτωμάτων συνήθως παίρνουν 1-3 μήνες. Μόνο 30-40% των ατόμων με οξεία ηπατίτιδα C έχει συμπτώματα που είναι συνήθως αδυναμία ανορεξία κόπωση ενώ μερικοί εμφανίζουν ίκτερο. Οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να αποβάλλουν τον ιό και χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα νόσος εξελίσσεται σε χρόνια ηπατίτιδα C.
Μετά ένα διάστημα 10-20 ετών περίπου η νόσος εμφανίζει συμπτώματα και εξελίσσεται σε ποσοστό 10-15% σε κίρρωση.
Η διάγνωση τις περισσότερες φορές γίνεται τυχαία όπως κατά την εξέταση για αιμοδοσία. Η εξέταση που γίνεται στο αίμα ανιχνεύει αντισώματα που παράγει ο οργανισμός εναντίον της ηπατίτιδας C και λέγεται αντισώμα ηπατίτιδας C (anti-HCV). Πολλές φορές είναι ψευδώς θετική και η επιβεβαίωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος που θα σας συστήσει ο ιατρός σας (RIBA ,HCVRNA).
Η θεραπεία της δύσκολης και ύπουλης αυτής νόσου απαιτεί τακτική ιατρική παρακολούθηση .Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την ηπατίτιδα C. Θα πρέπει όμως η ασθενείς να εμβολιαστούν για τις άλλες ηπατίτιδας Β και C να μην πίνουν οινόπνευμα η να παίρνουν φάρμακα χωρίς την έγκριση του θεράποντος ιατρού. Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και τα χάπια ριμπαβιρινης μπορούν να χορηγηθούν εάν υπάρχουν ενδείξεις

Το ποσοστό ανταπόκρισης κυμαίνεται από 40-75% και εξαρτάται από τον γονότυπο του ιού. Υπάρχουν τρεις και μπορούν να εντοπιστούν με ειδικές εξετάσεις. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται η θεραπεία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου