-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρδιακή ανακοπή

Είναι η κατάσταση στην οποία η καρδιά αιφνίδια αποτυγχάνει να αντλήσει το αίμα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος και άλλα σημαντικά όργανα να παύουν να αιματώνονται και επομένως να μη φτάνει σε αυτά ο οξυγόνο. Μετά από 3 λεπτά χωρίς οξυγόνο, ο εγκέφαλος έχει ήδη υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Σε 5 περίπου λεπτά αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, επέρχεται ο θάνατος.

ΑΙΤΙΑ
Υπάρχουν δύο κύριοι μηχανισμοί καρδιακής ανακοπής.
Η κοιλιακή μαρμαρυγή, που είναι συχνότερη, και η ασυστολία.
Στην κοιλιακή μαρμαρυγή, οι κοιλίες (δηλαδή οι κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς) συστέλλονται με ένα ασυντόνιστο και αποδιοργανωμένο τρόπο, εμποδίζοντας την καρδιά να αντλήσει το αίμα. Μπορεί να συμβεί ξαφνικά σε άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο ή να εμφανιστεί σαν επιπλοκή ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου. Άλλα αίτια κοιλιακής μαρμαρυγής είναι η ηλεκτροπληξία, ο πνιγμός, και η διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Η ασυστολία είναι η κατάσταση στην οποία η καρδιά σταματά να συστέλεται. Κάποια αίτια της ασυστολίας είναι η μαζική αιμορραγία και η ασφυξία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το άτομο χάνει αμέσως τις αισθήσεις του και καταρρέει. Τα χείλη και τα δάκτυλα μελανιάζουν από την έλλειψη οξυγόνωσης. Η αναπνοή και η καρδιά έχουν σταματήσει.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οποιοσδήποτε βρίσκεται μπροστά τη στιγμή της ανακοπής, πρέπει να φωνάξει για βοήθεια και έπειτα να ξεκινήσει κατευθείαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (=τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις). Αν είναι περισσότερα του ενός άτομα παρόντα. Το ένα θα αναζητήσει ιατρική βοήθεια (τηλέφωνο στο 166) και το άλλο θα ξεκινήσει την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Όταν φτάσει η ιατρική ομάδα, θα κάνουν ΗΚΓ για να δουν αν η ανακοπή οφείλεται κοιλική μαρμαρυγή ή ασυστολία για να χορηγηθεί σε κάθε περίπτωση η κατάλληλη αγωγή. Η κοιλιακή μαρμαρυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια συσκευή που ονομάζεται απινιδωτής με την οποία θα χορηγηθούν ηλεκτρικά σοκ στην καρδιά για να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό της ρυθμό. Στην ασυστολία κάποιες φορές μπορει να βοηθήσει η χορήγηση αδρεναλίνης σε κάποια μεγάλη φλέβα ή ενδοκαρδιακά. Αν ο ασθενής επανέλθει και η καρδιά ξαναρχίσει να λειτουργεί κανονικά, θα ακολουθήσει νοσηλεία σε μνάδα εντατικής θεραπείας για προσεκτική παρακολούθηση και διερεύνση των αιτίων που οδήγησαν στην καρδιακή ανακοπή. Στο άτομο είναι πιθανόν να συνταγογραφηθούν αντιαρρυθμικά φάρμακα ή να εμφυτευθεί κάτω από το δέρμα απινιδωτής για να χορηγεί αυτόματα ηλεκτρικό σοκ σε περίπτωση κοιλιακής μαρμαρυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου