-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρκίνος παχέος εντέρου

Καρκίνος του παχέος εντέρου είναι οι κακοήθειες που αναπτύσσονται στα τμήματα του Παχέος εντέρου.

ΑΙΤΙΑ
Για την εμφάνιση κακοήθειας του Παχέος εντέρου ενοχοποιούνται τα εξής:
1. Πολύποδες του εντέρου. Εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες εξαλλαγής ανάλογα με τον αριθμό, το μέγεθος ,και τον βαθμό επιθηλιακής μορφολογικής δυσπλασίας. Τα σύνδρομα οικογενούς πολυποδίασης θεωρούνται επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες.
2. Γενετικοί παράγοντες- οικογενειακό ιστορικό γενετικές αλλοιώσεις που οφείλονται σε γονίδια που έχουν υποστεί μεταλλάξεις -χρωμοσωμικές ανωμαλίες στα 5,17 και 18 χρωμοσώματα.
3. Χρόνιες Φλεγμονές-Νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα.
4. Δίαιτα πλούσια σε λίπη, χαμηλή σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά), κάπνισμα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η ασθένεια εκδηλώνεται με αιματοχεσία -παρουσία αίματος στα κόπρανα .Συνήθως το αίμα είναι έντονα κόκκινο και βάφει τα κόπρανα ενώ στη περίπτωση γαστρορραγίας το αίμα είναι σκούρο -μαύρο λόγω του ότι έχει διαλυθεί από τα γαστρικά οξέα στο στομάχι. Δηλαδή από δωδεκαδάκτυλο και πάνω η αιμορραγία εμφανίζεται με σκούρα κόπρανα ενώ από δωδεκαδάκτυλο και κάτω απο έντονα κόκκινα. Σημαντική είναι επίσης και η εναλλαγή από δυσκοιλιότητα σε διάρροια και τούμπαλιν η οποία όταν είναι συνεχόμενη και επιμένει θα πρέπει να μας θορυβήσει. Κοιλιακό άλγος δεν είναι σύνηθες παρά μόνο όταν ο όγκος έχει επηρεάσει νεύρα. Τα 2/3 των όγκων εντοπίζονται στο αριστερόν κόλον (κατιόν) και το 1/3 στο δεξιό. Συχνή επίσης είναι η αναιμία που επιφέρει εξάντληση, και η απώλεια βάρους. Σε πολύ προχωρημένα στάδια η αιμορραγία είναι ακατάπαυστη και ο ασθενής στις περιπτώσεις απόφραξης του εντέρου λόγω του όγκου κινδυνεύει από ρήξη και περιτονίτιδα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αρχική θεραπεία είναι η χειρουργική. Ανάλογα με την εντόπιση και έκταση της νόσου εφαρμόζονται απλή εκτομή, σιγμοειδεκτομή αριστερή ή δεξιά ημικολεκτομή και τελικοτελική αναστόμωση. Έπειτα το χειρουργικό παρασκεύασμα αποστέλλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο και με το πόρισμα της Ιστολογικής αποφασίζεται η κατάλληλη χημειοθεραπευτική αντιμετώπιση με φάρμακα από τον παθολόγο -ογκολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου