-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρκίνος Στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου (ή γαστρικός καρκίνος) είναι μία μορφή καρκίνου που προσβάλλει το στομάχι, σχηματίζοντας σε αυτό όγκους καρκινικών κυττάρων. Έχει διάφορες μορφές, ανάλογα από ποια κύτταρα του στομάχου ξεκινά. Έτσι, υπάρχει το αδενοκαρκίνωμα που είναι ο συχνότερος τύπος και ξεκινά από τα κύτταρα του βλεννογόνου, το λέμφωμα στομάχου που προέρχεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του στομάχου και είναι σπάνιο, οι στρωματικοί όγκοι που ξεκινούν από τα κύτταρα του νευρικού συστήματος (βλ. και GISTs οισοφάγου) και είναι επίσης σπάνιοι και τέλος, το καρκινοειδές, που προέρχεται από κύτταρα του στομάχου τα οποία παράγουν ορμόνες. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης γαστρικού καρκίνου παγκοσμίως είναι η Κίνα και η Ιαπωνία.
Αν και δεν αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου (στην Ελλάδα κάθε χρόνο αναφέρονται περί τα 1500 νέα περιστατικά), ωστόσο δεν είναι σπάνιος, με μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης στους άνδρες.

ΑΙΤΙΑ
Οι καρκινικοί όγκοι σχηματίζονται σταδιακά από τον ασταμάτητο πολλαπλασιασμό κυττάρων που εμφανίζουν κάποια ανωμαλία στο DNA τους (μετάλλαξη). Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτή τη μετάλλαξη, ωστόσο έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή της.
Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και οι διατροφικές συνήθειες. Η έλλειψη φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή και η συχνή κατανάλωση αλίπαστων και καπνιστών φαγητών πιθανώς ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.
Άλλοι παράγοντες είναι το φύλο (με συχνότερη εμφάνιση στους άνδρες), η προχωρημένη ηλικία και η κληρονομικότητα. Επίσης και η ύπαρξη χρόνιων παθήσεων, όπως η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η γαστρίτιδα και η κακοήθης αναιμία, μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της καρκινικής μετάλλαξης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο καρκίνος του στομάχου είναι ασυμπτωματικός στα πρώτα του στάδια, γεγονός που πολλές φορές καθυστερεί ανεπανόρθωτα την διάγνωσή του. Τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να μαρτυρούν την εμφάνισή του είναι ο πόνος στην περιοχή του στομάχου, οι καούρες, η δυσπεψία και σε επόμενο στάδιο η δυσφαγία (δυσκολία κατάποσης) και η ανορεξία, η απώλεια βάρους, οι συχνοί έμετοι που μπορεί σταδιακά να περιέχουν και ίχνη αίματος, η ναυτία και τέλος σε προχωρημένο στάδιο οι μαύρες κενώσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου είναι αποκλειστικά χειρουργική. Αναλόγως του σταδίου στο οποίο διαγιγνώσκεται και της γενικότερης κατάστασης της υγείας του ασθενούς, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση είτε μόνο των καρκινικών όγκων (συνήθως όταν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και είναι εντοπισμένοι σε συγκεκριμένο σημείο του στομάχου) είτε μέρους του στομάχου, είτε και ολόκληρο το στομάχι (μερική και ολική γαστρεκτομή, αντίστοιχα).

Συνήθως μαζί με τη γαστρεκτομή αφαιρούνται και οι λεμφαδένες του στομάχου, ώστε να αποκλεισθεί πιθανότητα μετάστασης. Ορισμένες φορές, σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου, όπου τα συμπτώματα είναι έντονα, η γαστρεκτομή στοχεύει όχι στη θεραπεία, η οποία κρίνεται πια αδύνατη, αλλά στην ανακούφιση του ασθενούς. Επίσης, με τη χειρουργική επέμβαση συνήθως συνδυάζεται η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση της νόσου και μεγαλύτερα τα ποσοστά αποφυγής επανεμφάνισής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου