-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστεως

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι μία κυτταρική ανωμαλία που εμφανίζεται και προσβάλλει τα κύτταρα της ουροδόχου κύστεως, του οργάνου που είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση των ούρων μέχρι την αποβολή τους από την ουρήθρα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο, όταν υπάρχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας.
Ο τύπος του κυττάρου της ουροδόχου κύστεως, όπου ξεκινά ο καρκίνος καθορίζει τον τύπο του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.
Οι κατηγορίες του συγκεκριμένου καρκίνου είναι: α) καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο που εμφανίζεται στα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, β) πλακώδες καρκίνωμα. Τα πλακώδη κύτταρα εμφανίζονται στην ουροδόχο κύστη σας ως αντίδραση σε μόλυνση και ερεθισμό και με την πάροδο του χρόνου μπορούν να γίνουν καρκινικά. Η μορφή είναι συχνότερη σε μέρη του κόσμου όπου είναι συχνές οι παρασιτικές λοίμωξεις (σχιστοσωμίαση). Και γ) αδενοκαρκίνωμα, που όμως είναι μια σπάνια μορφή του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.
Η νόσος προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες, ιδίως τους άνω των 60 ετών, παρά τις γυναίκες, με αναλογία 3:1 κατατάσσοντας τη νόσο στην 4η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες.
Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 250.000 νέα περιστατικά, που οδηγούν σε 120.000 θανάτους. Η διάγνωση γίνεται με κυστεοσκόπηση, βιοψία, κυτταρολογική ούρων, απεικονιστικές εξετάσεις.

ΑΙΤΙΑ
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης προκαλείται όταν τα κύτταρα της ουροδόχου κύστης αρχίσουν να αναπτύσσονται ανώμαλα, διαιρούμενα και πολλαπλασιαζόμενα ασταμάτητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν καρκινικούς όγκους. Δεν είναι σαφείς οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν αυτήν την ανωμαλία, ωστόσο κυριότερος παράγοντας είναι το κάπνισμα, με τους καπνιστές να αντιμετωπίζουν 4πλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν.

Άλλοι παράγοντες που θεωρούνται αίτια πρόκλησης του συγκεκριμένου καρκίνου, χωρίς όμως να υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις, είναι η χρόνια έκθεση -λόγω επαγγέλματος- σε χημικές ουσίες, η ακτινοβολία ή άλλη θεραπεία κατά προηγούμενου καρκίνου, η χρόνια λήψη αναλγητικών φαρμάκων και συγκεκριμένων φαρμάκων για τον διαβήτη ή κάποια παρασιτική μόλυνση της κύστεως.
Η γήρανση επίσης είναι ενοχοποιητικός παράγοντας, αφού ο καρκίνος της κύστεως εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 60, (χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει την εμφάνισή του και σε νεότερες ηλικίες), καθώς και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το πιο συχνό σύμπτωμα με το οποίο εμφανίζεται ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, ιδιαίτερα στους μη διηθητικούς όγκους, είναι η αιματουρία, δηλαδή ίχνη αίματος στα ούρα. Το χρώμα των ούρων μπορεί να είναι σκούρο κίτρινο, έντονο κόκκινο ή και σκούρο καφέ προς μαύρο. Ωστόσο, η αιματουρία είναι συνήθως ανώδυνη και διαλείπουσα (μπορεί δηλαδή να εμφανιστεί κάποια στιγμή και ύστερα να κάνει αρκετό καιρό να επανεμφανιστεί), γεγονός που επαναπαύει τους ασθενείς και συχνά οδηγεί στη μη έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Άλλα συμπτώματα μπορεί που μπορεί να εμφανιστούν είναι η συχνουρία, η δυσουρία (πόνος κατά την ούρηση), πόνος στην πλάτη και στην πυελική περιοχή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, από το στάδιο στο οποίο διαγιγνώσκεται και τη γενικότερη κλινική κατάσταση του ασθενούς. Όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση των όγκων με διουρηθρική εκτομή, ορισμένες φορές συνδυαστικά με μερική κυστεκτομή, όταν οι όγκοι είναι συγκεντρωμένοι σε περιορισμένο μέρος της κύστης. Σε περιπτώσεις διηθητικών όγκων και προχωρημένου καρκίνου επιλέγεται η ολική κυστεκτομή, η αφαίρεση δηλαδή όλης της ουροδόχου κύστεως, καθώς και των γύρω λεμφαδένων. Αμέσως μετά την κυστεκτομή τοποθετείται ένα υποκατάστατο της αφαιρεθείσας ουροδόχου κύστης (συνήθως ένα κομμάτι από το έντερο) ώστε να απομακρύνονται τα ούρα από τον οργανισμό. Οποιαδήποτε από τις ανωτέρω χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να συνδυαστεί με κατάλληλη χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία (έγχυση βιολογικών φαρμάκων στην ουροδόχο κύστη που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα), για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και την εξόντωση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού καρκινικών κυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου