-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρκίνος του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος συνήθως είναι δευτεροπαθής. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά τα κύτταρα παθαίνουν κακοήθη βλάβη σε άλλο σημείο του σώματος και έπειτα μεταφέρονται μέσω του αίματος στο ήπαρ και ο καρκίνος του ήπατος ονομάζεται μετασταστικός.
Οι καρκίνοι που συνήθως κάνουν μεταστάσεις στο ήπαρ είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και καρκίνοι του μαστού.
Οι πρωτοπαθείς καρκίνοι του ήπατος σπάνια ανακαλύπτονται νωρίς και συχνά δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες και έτσι η πρόγνωση είναι πολλές φορές κακή. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η πρόληψη από λοιμώξεις του ήπατος ( ηπατίτιδες) και κίρρωση του ήπατος μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος καθώς αποτελούν τις βασικές αιτίες ανάπτυξης του.

ΑΙΤΙΑ
Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος, αυτός δηλαδή που εμφανίζεται απευθείας στο ήπαρ, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κυρίως:
κίρρωσης του ήπατος λόγω μακροχρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ
κίρρωσης του ήπατος λόγω ηπατίτιδας Β και C
έκθεση σε καρκινογόνες ή τοξικές ουσίες

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα είναι:
κιτρίνισμα του δέρματος και του βλεννογόνου των ματιών (ίκτερος)
πόνος στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς κάτω από τα πλευρά
απώλεια βάρους
μειωμένη όρεξη
πυρετός
ναυτία και έμετος
γενική αδυναμία και κόπωση
διόγκωση του ήπατος και πρήξιμο της κοιλιάς (ασκίτης)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο καρκίνος του ήπατος αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, με χημειοθεραπεία και κατά περίπτωση, χειρουργικά. Ωστόσο, περιλαμβάνεται στο είδος των καρκίνων που παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου