-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρκίνος του Πέους

Ο καρκίνος του πέους, παρά το γεγονός ότι είναι μια σπάνια ασθένεια στο δυτικό κόσμο (συνιστά το 0,4 - 0,6% των κακοηθειών μεταξύ ανδρών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη), παραμένει μια νόσος με σοβαρή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Προσβάλει συνήθως ηλικιωμένους άνδρες 60 - 80 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια διαπιστώνεται σταδιακή μετατόπιση της ηλικίας με τάση εμφάνισης σε νεότερες ηλικίες. Στην πλειονότητα τους τα καρκινώματα του πέους είναι από πλακώδη κύτταρα (95%) και παρουσιάζουν ποικίλες διαβαθμίσεις μιτωτικής δραστηριότητας. Η περιτομή σε μικρή ηλικία ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αλλά όταν εκτελείται σε μεγάλη ηλικία ο προστατευτικός της ρόλος είναι περιορισμένος.
Ο καρκίνος του πέους μεθίσταται με την λεμφική οδό στους επιπολής βουβωνικούς λεμφαδένες και στην συνέχεια στους εν τω βάθει βουβωνικούς και στους πυελικούς (έξω λαγόνιους, έσω λαγόνιους και θυρεοειδείς). Μέσος χρόνος επιβίωσης αν δεν εφαρμοστεί κάποια θεραπεία είναι τα 2 έτη.

ΑΙΤΙΑ
Αν και δεν είναι σαφής η ακριβής αιτιολογία που προκαλεί καρκίνο του πέους, μελέτες έχουν αναδείξει την πλημμελή τοπική υγιεινή, την φίμωση, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και τη συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων ως τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας. Η φίμωση, που συνδυάζεται με τη συσσώρευση σμήγματος, συνδέεται με τον καρκίνο του πέους σε ποσοστό 25-75%.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο σημάδι του καρκίνου του πέους είναι κάποια βλάβη, ίσως με τη μορφή έλκους ή εξογκώματος, στο δέρμα του πέους, και συγκεκριμένα είτε στη βάλανο, είτε στην ακροποσθία, ή ακόμα και στο σώμα του πέους. Αν και υπάρχει πιθανότητα η βλάβη αυτή να αιμορραγεί ή να προκαλεί κνησμό, σε αρχικό στάδιο συνήθως είναι ανώδυνη και για το λόγο αυτό, παρότι παρατηρείται το πρόβλημα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς καθυστερούν πολύ την επίσκεψη στο γιατρό. Η πρώτη μεταστατική περιοχή είναι συνήθως οι λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας, που διογκώνονται και φαίνονται σαν μικρά εξογκώματα κάτω από το δέρμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, εξαρτώμενη από το είδος, το μέγεθος, την ταχύτητα της εξέλιξης και την ηλικία του ασθενούς. Τα κυριότερα είδη θεραπειών που εφαρμόζονται, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, είναι η χειρουργική επέμβαση (που αποτελεί την συνηθέστερη μέθοδο θεραπείας), η χημειοθεραπεία (ιδίως σε περιπτώσεις εξάπλωσης του καρκίνου), η ακτινοθεραπεία και η τοπική θεραπεία, που συνιστάται στα πρώτα στάδια της νόσου, όταν αυτή είναι ακόμη περιορισμένης έκτασης. Η χειρουργική επέμβαση συμβάλλει τόσο στην αποφυγή της εξάπλωσης, όσο και στην άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα (π.χ. αιμορραγία), όταν αυτά είναι έντονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου