-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη, η δεύτερη (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) αιτία θανάτου των ανδρών άνω των 50 ετών, προκαλείται από μία ανωμαλία στα κύτταρα του προστάτη. 
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται πίσω από την ουδορόχο κύστη και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και του σπερματικού υγρού, το οποίο θρέφει και μεταφέρει το σπέρμα. Είναι μία βραδείας εξέλιξης καρκινική ανωμαλία, που προκαλείται όταν, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, τα προστατικά κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα, σχηματίζοντας εν τέλει όγκους, αρχικά στο εξωτερικό του προστάτη, και στη συνέχεια και στους γύρω ιστούς. Παρότι πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που, όταν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, έχει υψηλά ποσοστά επιτυχούς θεραπείας (και αυτό γιατί όταν είναι ακόμη εντοπισμένη στον προστάτη δεν μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερη βλάβη), συνήθως καθυστερεί πολύ η διάγνωση, επειδή η νόσος είναι ασυμπτωματική στα πρώτα στάδια.

ΑΙΤΙΑ
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι σχετίζεται με μεταλλάξεις στο DNA ορισμένων κυττάρων του προστάτη, τα οποία εν συνεχεία, αντί να πεθάνουν όπως θα έπρεπε με βάση τη φυσιολογική πορεία των κυττάρων του σώματος, συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να συσσωρεύονται, δημιουργώντας σταδιακά όγκους. Δημιουργείται έτσι ο κίνδυνος οι όγκοι αυτοί να προσβάλουν και γειτονικούς ιστούς και να προκαλέσουν μεταστάσεις. Μελέτες, πάντως, έχουν δείξει, ότι άνδρες που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με προστατικό καρκίνο έχουν 2-8% μεγαλύτερες πιθανοτητες να εμφανίσουν και οι ίδιοι καρκινικές μεταλλάξεις στον προστάτη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ασυμπτωματικός στα πρώτα στάδια, γεγονός που εμποδίζει την έγκαιρη διάγνωσή του. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς ή τους μηρούς
Πόνο στα οστά
Πόνο κατά την εκσπερμάτιση
Αίματουρία
Δυσουρία
Δυσφορία στην περιοχή της πυέλου
Ίχνη αίματος στο σπέρμα
Στυτική δυσλειτουργία


ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και η επιλογή θεραπείας ποικίλλει κατά περίπτωση και σχετίζεται με την έκταση που έχει λάβει η νόσος, την ταχύτητα εξέλιξης και την ιδιαιτερότητα κάθε ασθενούς.
Καταρχάς, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προτείνεται άμεση θεραπεία, όπως όταν ο ασθενής είναι μεγάλος σε ηλικία ή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή θεραπείας, ή όταν η νόσος βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται τακτική παρακολούθηση με εξετάσεις, ώστε να ελέγχεται ο ρυθμός εξέλιξης της νόσου και, αν προχωρήσει πολύ, να εφαρμοστεί η κατάλληλη ανά περίπτωση θεραπεία.
Στις λοιπές περιπτώσεις, η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνει:
Ορμονοθεραπεία
Η βασική ορμόνη που διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του προστάτη είναι η ανδρική ορμόνη, η τεστοστερόνη. Στόχος της ορμονοθεραπείας είναι η χορήγηση φαρμάκων που είτε μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό, είτε εμποδίζουν την παραχθείσα τεστοστερόνη να φθάσει στα καρκινικά κύτταρα. Επίσης, θεραπεία με αυξητική ορμόνη, η οποία βοηθά στη συρρίκνωση των όγκων, συνιστάται συνήθως σε συνδυασμό με κάποια άλλη μορφή θεραπείας (π.χ. ακτινοθεραπεία).
Ορχεκτομή
Καθώς η τεστοστερόνη παράγεται κυρίως στους όρχεις του άνδρα, η ορχεκτομή είναι μία μέθοδος για την ταχύτατη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στον οργανισμό.
Ακτινοθεραπεία
Αποτελεί θεραπεία που εφαρμόζεται σε όλα τα είδη καρκίνου, και συνίσταται στην εφαρμογή ισχυρών δόσεων ακτινοβολίας, η οποία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.
Προστατεκτομή
Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση (ολική ή μερική) του προστατικού αδένα, ο οποίος παράγει τα καρκινικά κύτταρα.
Κρυοπηξία ή «θέρμανση» του προστατικού αδένα με χρήση υπερήχων
Είναι δύο μέθοδοι που στοχεύουν στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων μέσω των υπερβολικών μειώσεων ή αυξήσεων της θερμοκρασίας. Τα καρκινικά κύτταρα είτε «παγώνουν» είτε «καίγονται». Αποτελούν μορφές θεραπείας που εφαρμόζονται συνήθως όταν αποτύχει η θεραπεία με ακτινοβολία.
Χημειοθεραπεία
Είναι η χορήγηση φαρμάκων στον οργανισμό (ενδοφλέβια ή σε μορφή χαπιού) που «σκοτώνουν» τα καρκινικά κύτταρα και συνιστάται ιδίως σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και έχει προσβάλει και γειτονικούς ή απομακρυσμένους ιστούς του οργανισμού (μεταστάσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου