-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρκίνος των Όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται σπάνια, συγκριτικά με άλλους καρκίνους, όμως είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες ηλικίας 15-34 ετών. Πρόκειται για έναν θεραπεύσιμο καρκίνο, ακόμα και όταν αυτός έχει εξαπλωθεί και πέρα από τον όρχιν. Η τακτική της αυτοεξετάσης των όρχεων μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου, όταν δηλαδή υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για επιτυχή θεραπεία του καρκίνου των όρχεων. Τα νεοπλάσματα των όρχεων διακρίνονται στους πρωτοπαθείς όγκους από γεννητικά κύτταρα και στους όγκους από μη γεννητικά κύτταρα.

ΑΙΤΙΑ
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο των όρχεων. Εμφανίζεται όταν τα υγιή κύτταρα σε ένα όρχι αναπτύσσουν ανωμαλίες, με αποτέλεσμα ο πολλαπλασιασμός τους να είναι ανεξέλεγκτος, οπότε τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν τη διαίρεση, ακόμη και όταν δεν χρειάζονται νέα κύτταρα. Η συσσώρευση των κύτταρων αυτών σχηματίζουν τον όγκο στον όρχι.
Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι των όρχεων αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα - τα κύτταρα στους όρχεις που παράγουν ανώριμα σπερματοζωάρια. Όμως τα αίτια που προκαλούν ανωμαλία στα γεννητικά κύτταρα και εξελίσσονται σε καρκίνο δεν είναι γνωστά.
Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες, συγγενείς ή επίκτητοι, όπως η κρυψορχία, οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί ή φλεγμονές και ενδοκρινικοί παράγοντες. Η λήψη οιστρογόνων και αντιανδρογόνων αλλά και η έκθεση σε τοξικές ουσίες των εγκύων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για μετέπειτα εμφάνιση καρκίνου των όρχεων στο έμβρυο. Τέλος, κληρονομικοί λόγοι αφορούν μόνο στο 2% των περιπτώσεων, ενώ όσοι έχουν εμφανίσει καρκίνο στον έναν όρχι αντιμετωπίζουν 2% πιθανότητα να αναπτυχθεί πρωτοπαθείς όγκος και στον έτερο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζονται μόνο στον έναν όρχι, αποτελούν:
Εξόγκωμα ή αύξηση του μεγέθους του όρχεος
Αίσθημα βάρους στο όσχεο
Αμβλύς πόνος στην κοιλιά ή στη βουβωνική χώρα
Ξαφνική συγκέντρωση υγρού στο όσχεο
Πόνος ή δυσφορία στον όρχι ή στο όσχεο
Διεύρυνσηήευαισθησίατωνμαστών

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία του καρκίνου των όρχεων εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου των όρχεων, καθώς και από την γενικότερη υγεία του ασθενούς.
Η ριζική βουβωνική ορχεκτομή (για την αφαίρεση του όρχεος) αποτελεί την κύρια θεραπεία σε κάθε στάδιο και τύπο καρκίνου. Ενδεχομένως να απαιτηθεί και οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή, αφαίρεση δηλαδή των λεμφαδένων στη βουβωνική χώρα, η οποία γίνεται είτε ταυτόχρονα με την ορχεκτομή, είτε σε δεύτερο χρόνο.
Η υποβολή αποκλειστικά σε χειρουργική επέμβαση μπορεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο όταν αυτός βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Σε κάθε περίπτωση, μετά την επέμβαση ακολουθούν επισκέψεις στον θεράποντα ιατρό και διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων και αξονικής τομογραφίας, ανά λίγους μήνες για τα πρώτα χρόνια και κατόπιν λιγότερο συχνά.
Σε περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων προχωρημένου σταδίου ενδέχεται να συστηθούν και συμπληρωματικές θεραπείες.
Η Ακτινοθεραπεία αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή που χρησιμοποιείται συχνά σε ασθενείς με σεμινωματικούς όγκους και ορισμένες περιπτώσεις σε ασθενείς με μη σεμινωματικούς όγκους των όρχεων. Επίσης μπορεί να συστηθεί χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση, πριν ή μετά την αφαίρεση των λεμφαδένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου