-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρκίνος Ωοθηκών

Ωοθήκες είναι οι αδένες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τη μήτρα και παράγουν ωάρια και δύο ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Στα κύτταρα των ωοθηκών μπορεί για διάφορους λόγους, που τις περισσότερες φορές παραμένουν άγνωστοι, να εμφανιστεί μία γενετική μετάλλαξη, και με τον ασταμάτητο πολλαπλασιασμό τους να σχηματισθούν σταδιακά καρκινικοί όγκοι. Συνήθως τα ογκίδια αυτά αναπτύσσονται πρώτα στο εξωτερικό περίβλημα της ωοθήκης. Ωστόσο, επειδή στις ωοθήκες είναι δυνατό, λόγω των ορμονών, να αναπτυχθούν διαφόρων ειδών κύστεις, οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για καλοήθεις κύστεις, που απορροφώνται και διαλύονται σταδιακά από τον οργανισμό χωρίς να χρειάζονται κάποια θεραπεία. Σε περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια κάποιας εξέτασης ανακαλυφθεί κάποια τέτοια κύστη, συνήθως ακολουθεί μία περίοδος παρακολούθησής της, χωρίς κάποια επεμβατική ενέργεια, ώστε να καταγραφεί η ανάπτυξη και εξέλιξή της. Πάντως, ο καρκίνος των ωοθηκών, που αποτελεί σπάνιο είδος καρκίνου, συνήθως διαγιγνώσκεται όταν είναι πια σε προχωρημένο στάδιο, διότι είναι κατά βάση ασυμπτωματικός.
Τα είδη των κακοήθων όγκων των ωοθηκών είναι τρία, αναλόγως του σημείου στο οποίο πρωτοεμφανίζονται: επιθηλιακοί, οι οποίοι αναπτύσσονται στο εξωτερικό περίβλημα της ωοθήκης και αποτελούν τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ωοθηκών, στρωματικοί, που ξεκινούν από τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες στο εσωτερικό της ωοθήκης, και όγκοι των γεννητικών κυττάρων, που εμφανίζονται πρώτα στα κύτταρα που παράγουν τα ωάρια.

ΑΙΤΙΑ
Τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο των ωοθηκών δεν είναι σαφή. Είναι γνωστό ότι οι όγκοι δημιουργούνται από μεταλλαγμένα κύτταρα, που αντί να ακολουθούν το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων και να πεθαίνουν, αναπτύσσονται ασταμάτητα και σταδιακά συσσωρεύονται και σχηματίζουν όγκους, ενώ μπορεί να μεταναστεύσουν και σε γειτονικούς ιστούς και όργανα. Στην περίπτωση του καρκίνου των ωοθηκών, όγκοι συνήθως μεθίστανται στο εσωτερικό της κοιλιάς. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται, σύμφωνα με μελέτες, με την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ύπαρξή τους από μόνη της σημαίνει τη σίγουρη εμφάνιση καρκίνου. Αυτοί είναι:

Κληρονομικότητα (όταν συγγενείς Α' βαθμού έχουν εμφανίσει καρκίνο ωοθηκών ή καρκίνο μαστού)
Ηλικία (συχνότερες οι περιπτώσεις άνω των 60 ετών)
Στειρότητα
Καθυστερημένη εμμηνόπαυση
Γενετική προδιάθεση
Προϋπάρχων καρκίνος εντέρου ή μαστού
Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή καρκίνο του μαστού, υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου για ορισμένες μεταλλάξεις γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών που έχουν τις γενετικές αυτές μεταλλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο των ωοθηκών είναι μικρός.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι στα πρώτα στάδια ασυμπτωματικός και γι’ αυτό το λόγο η διάγνωσή του μπορεί να καθυστερήσει πολύ. Τα δε συμπτώματα που τελικά εμφανίζονται, δεν είναι ιδιαίτερα, αλλά συμπίπτουν με συμπτώματα απλούστερων παθήσεων που οι ασθενείς δεν δίνουν τη δέουσα σημασία εξαρχής. Αυτά είναι:
Ναυτία
Ανορεξία
Διάχυτος πόνος στην περιοχή της πυέλου
Αναιτιολόγητη μείωση βάρους
Πρήξιμο στην κοιλιά
Αναιτιολόγητη κολπική αιμορραγία
Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (π.χ. δυσκοιλιότητα)
Συχνουρία
Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Αίσθημα κόπωσης

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών δεν είναι γενική, αλλά εξειδικεύεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε ασθενούς, το στάδιο στο οποίο διαγιγνώσκεται και αρκετούς ακόμη παράγοντες. Κανόνας είναι η χειρουργική επέμβαση, όταν αυτή είναι δυνατή, για την αφαίρεση είτε της μίας μόνο ωοθήκης και της σάλπιγγάς της, είτε και των δύο, είτε ακόμη και της μήτρας (υστερεκτομή) και ενός λιπώδους ιστού που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά και μπορεί να έχει προσβληθεί. Συνήθως η αφαίρεση μίας ωοθήκης μόνο εφαρμόζεται σε νέες γυναίκες, που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο και επιθυμούν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον. Αντιθέτως, σε μεγαλύτερες γυναίκες προτιμάται η ολική αφαίρεση όλων των οργάνων και των γειτονικών ιστών που πιθανώς έχουν προσβληθεί. Τέλος, συνήθως μετά (ή και πριν) από την επέμβαση συστήνεται ένας κύκλος χημειοθεραπείας, ώστε να καταπολεμηθεί, ο καρκίνος των ωοθηκών και οι πιθανές μεταστάσεις του, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση και πιο αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου