-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρκίνωμα χειλέων

Το καρκίνωμα των χειλέων είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους του στόματος και αν διαγνωσθεί έγκαιρα έχει σημαντικές πιθανότητες ίασης ανάλογα με την μορφή του και την εντόπιση του.
Η πρόγνωση του καρκινώματος των χειλέων εξαρτάται κυρίως από την περιοχή στην οποία εντοπίζεται. Ετσι το καρκίνωμα του κάτω χείλους έχει πολύ καλή πορεία εάν γίνει έγκαιρα η διάγνωση και εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία. Βέβαια η ύπαρξη μεταστάσεων επιβαρύνει την κατάσταση. Εάν οι ασθενείς έρθουν έγκαιρα στο ιατρείο είναι ιάσιμο σε μεγάλο ποσοστό. Το καρκίνωμα του άνω χείλους φαίνεται ότι έχει χειρότερη πορεία(η πενταετής επιβίωση δεν ξεπερνά το 40%) ενώ ακόμη χειρότερη πρόγνωση έχει το καρκίνωμα της συγχειλίας(η περιοχή που ενώνεται το πάνω με το κάτω χείλος).

ΑΙΤΙΑ
Αν και το αίτιο του καρκίνου παραμένει άγνωστο, για το καρκίνωμα των χειλέων υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως οι καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα(ιδίως το κάπνισμα πίπας), η φυλή, η ύπαρξη αλλοιώσεων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το καρκίνωμα των χειλέων μπορεί να εμφανισθεί με δύο μορφές, είτε σαν όγκος(εξωφυτική μορφή) είτε σαν πληγή(έλκος-ενδοφυτική μορφή). Και στις δύο περιπτώσεις παραμένει συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα ανώδυνο. Οταν εμφανίζεται με την μορφή όγκου, με την πάροδο του χρόνου αποκτά μια πληγή στο κέντρο, η οποία καλύπτεται από κρούστα που όταν αποσπασθεί αφήνει αιματηρή επιφάνεια. Η μορφή αυτή έχει σχετικά αργή πορεία εξέλιξης.Οταν εμφανίζεται με την μορφή πληγής(έλκος-ενδοφυτική μορφή) στην αρχή εμφανίζεται σαν μικρή πληγή που καλύπτεται από κρούστα που όταν αποσπασθεί αφήνει αιματηρή επιφάνεια. Το έλκος αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και περιέχει νεόπλαστες σάρκες που εύκολα αιμορραγούν.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κάθε αλλοίωση των χειλέων που περιέχει μια πληγή και δεν υποχωρεί μέσα σε δυό βδομάδες πρέπει ο γιατρός να την στέλνει για βιοψία.
Αν και στις μικρές βλάβες έχουν παρατηρηθεί εξίσου καλά αποτελέσματα τόσο χειρουργικά όσο και με ακτινοβολία σήμερα προτιμάται η χειρουργική αντιμετώπιση. Μεγαλύτερες βλάβες αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιτυχία χειρουργικά. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να χειρουργηθεί λόγω μεταστάσεων συνιστάται η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου