-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρωτιδική Νόσος

Η αποφρακτική νόσος καρωτίδων προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες, οι οποίες βρίσκονται αμφοτερόπλευρα του λαιμού και μεταφέρουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στον εγκέφαλο, το πρόσωπο και την κεφαλή. Η εναπόθεση υλικών, όπως η χοληστερόλη, που δημιουργεί την αθηρωματική πλάκα, προκαλεί στένωση των αρτηριών ή απόφραξή τους, κυρίως στα σημεία διακλάδωσης, προκαλώντας μείωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου. Η αποκόλληση τμήματος της σταδιακά δομούμενης πλάκας και η μεταφορά του, μέσω του αίματος, δύναται να αποφράξει μικρότερη αρτηρία στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε περίπτωση απότομης απόφραξης της έσω καρωτίδας.
Στα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία συμπεριλαμβάνεται η κλινική εξέταση, ο υπέρηχος, αξονική αγγειογραφία (CTA), αξονική τομογραφία (CT), Αγγειογραφία μαγνητικού συντονισμού (MRA), απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) και αγγειογραφία εγκεφάλου.

ΑΙΤΙΑ
Τα κύρια αίτια πρόκλησης στένωσης καρωτίδων είναι:
Ηλικία
Υπερλιπιδαιμία
Σακχαρώδης διαβήτης
Αρτηριακή υπέρταση
Κάπνισμα
Παχυσαρκία
Καθιστική ζωή
Κληρονομικότητα
Η συνύπαρξη πολλών παραγόντων πρόκλησης της νόσου αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στα αρχικά στάδιά της η καρωτιδική νόσος δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, γεγονός που δεν δημιουργεί υποψίες τον ασθενή. Εκδηλώνεται όταν η νόσος είναι αρκετά σοβαρή ώστε να δημιουργεί προβλήματα στη αιμάτωση του εγκεφάλου, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο - προάγγελό ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα προειδοποιητικά συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου περιλαμβάνουν:
Αιφνίδιο μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο ή τα άκρα, συχνά μόνο στη μια πλευρά του σώματος.
Προβλήματα ομιλίας ή αντίληψης
Ξαφνική δυσκολία στην όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια
Ζάλη ή απώλεια ισορροπίας
Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος άγνωστης αιτιολογίας

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στόχος στη θεραπεία της αποφρακτικής καρωτιδικής νόσου είναι η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μέθοδος εξαρτάται από την έκταση της στένωσης των αρτηριών.
Για ήπια έως μέτρια στένωση συστήνεται η αλλαγή του τρόπου ζωής για τη μείωση των αιτιών πρόκλησής της νόσου. Τέτοιες αλλαγές είναι η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση. Επίσης, σημαντική είναι η διαχείριση των χρόνιων προβλημάτων υγείας όπως είναι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η μείωση του σακχάρου και των λιπιδίων, ενδεχομένως και με τη χρήση φαρμάκων, καθώς και η ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος με τη χρήση ασπιρίνης ή άλλων αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων.
Σε περιπτώσεις σοβαρής στένωσης και ειδικά μετά από εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό η χειρουργική αποκατάσταση είναι η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση. Οι δύο μέθοδοι που ακολουθούνται είναι:
Καρωτιδική ενδαρτηριεκτομή. Η διαδικασία γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία, κατά την οποία μέσω μιας τομής ανοίγεται η καρωτίδα στο σημείο όπου υπάρχει η στένωση, αφαιρείται η αθηρωματική πλάκα. Σύμφωνα με ευρήματα μελετών η επέμβαση είναι χαμηλού κινδύνου στα περισσότερα αλλά υγιή άτομα και έχει διαρκή οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου