-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρδιογενές σοκ

Όταν η καρδιά, εξαιτίας κάποιας σοβαρής βλάβης, αδυνατεί να αντλήσει την απαραίτητη ποσότητα αίματος για τον εφοδιασμό του οργανισμού, γίνεται λόγος για καρδιογενές σοκ, κατάσταση η οποία ενέχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα.
Στις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα, εξετάσεις αίματος, στεφανιογραφία, ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία, μπορεί το αποτέλεσμα να δείχνει ότι ο ασθενής βιώνει ή βίωσε μία καρδιακή προσβολή.
Ακόμη και με άμεση αντιμετώπιση πάντως, οι ασθενείς που επιβιώνουν φτάνουν μόλις το 50%.

ΑΙΤΙΑ
Το καρδιογενές σοκ οφείλεται σε κάποια σοβαρή δυσλειτουργία της καρδιάς, που έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση αυτής και την παροχή λιγότερης ποσότητας αίματος από την απαιτούμενη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Η βλάβη που προκαλείται στην καρδιά συνδέεται στις περισσότερες περιπτώσεις με τα αποτελέσματα μίας καρδιακής προσβολής, ιδίως με την μειωμένη παροχή οξυγόνου στο αίμα, η οποία βλάπτει την αριστερή κοιλία της. Άλλες αιτίες δυσλειτουργίας της καρδιάς, που μπορεί να προκαλέσουν καρδιογενές σοκ, μπορεί να είναι μία βλάβη στη δεξιά κοιλία, που στέλνει αίμα στους πνεύμονες ώστε να οξυγονωθεί και να επιστρέψει στην καρδια, μία φλεγμονή (περικαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα), προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς που επηρεάζουν το ρυθμό των παλμών της (βραδυκαρδία, κοιλιακή και υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, κοιλιακή μαρμαρυγή, καρδιακός αποκλεισμός) ή κάποιο πρόβλημα των μυών που στηρίζουν τη λειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα είναι πάντοτε αισθητά και έντονα, και περιλαμβάνουν:
  • Ζάλη, ναυτία και τάση για έμετο
  • Εφίδρωση
  • Γρήγορη αναπνοή και/ή δύσπνοια
  • Απώλεια συγκέντρωσης
  • Αιφνίδια ταχυκαρδία
  • Κρύα χέρια ή πόδια
  • Μείωση της συχνότητας της ούρησης
  • Αδύναμο σφυγμό
  • Ωχρότητα
Εάν ο ασθενής αντιληφθεί ότι βιώνει μία καρδιακή προσβολή, στην οποία περιλαμβάνεται εκτός από τα ανωτέρω συμπτώματα έντονος και επίμονος πόνος στο στήθος, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί στους ώμους και στην πλάτη, ακόμη και στα δόντια ή το σαγόνι, καθώς και ο παρατεταμένος πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, τότε η άμεση λήψη ιατρικής βοήθειας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πρόκλησης καρδιογενούς σοκ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία εστιάζεται στην αποκατάσταση των βλαβών που έχουν υποστεί τα όργανα λόγω της έλλειψης οξυγόνου και στην εξασφάλιση της ομαλής ροής αίματος στο εξής. Άμεση παροχή οξυγόνου, αντιπηκτικά και θρομβολυτικά φάρμακα, ενισχύουν τη ρευστότητα του αίματος και διαλύουν τυχόν θρόμβους που μπορεί να έχουν σχηματιστεί στις αρτηρίες, εμποδίζοντας τη διέλευση του αίματος.

Η αγγειοπλαστική με την τοποθέτηση στεντ (μεταλλικό πλέγμα) στις προβληματικές αρτηρίες, βοηθά στη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, όπου οι βλάβες είναι εκτεταμένες, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωσή τους ή ακόμη και για μεταμόσχευση καρδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου