-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρδιομεγαλία

Η καρδιομεγαλία δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα και ένδειξη μίας ενυπάρχουσας καρδιακής βλάβης. Συνήθως σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο, κάποια βλάβη των καρδιακών βαλβίδων και με προβλήματα του ρυθμού των καρδιακών παλμών, αλλά δεν αποκλείεται να οφείλεται και σε μη παθολογικές καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη και το στρες. Το οικογενειακό ιστορικό με μυοκαρδιοπάθειες ή καρδιομεγαλία, καθώς και η υψηλή αρτηριακή πίεση φαίνεται επίσης πως αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται προς εντοπισμό πιθανής αύξησης του μεγέθους της καρδιάς δεν διαφέρουν από όσες γίνονται γενικά για τα καρδιολογικά νοσήματα και περιλαμβάνουν σειρά απεικονιστικών και αιματολογικών εξετάσεων και τεστ κοπώσεως.

ΑΙΤΙΑ
Αίτια που μπορούν να προκαλέσουν την υπερβολική διόγκωση της καρδιάς είναι:
Υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αναγκάζει τον καρδιακό μυ να αντλεί περισσότερο αίμα για να σταλεί στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και να σκληραίνει
Βλάβες των βαλβίδων της καρδιάς, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη σωστή κυκλοφορία και ροή του αίματος από την καρδιά
Στεφανιαία νόσος
Πνευμονική υπέρταση, δηλαδή βλάβη της αρτηρίας που συνδέει την καρδιά με τον πνεύμονα ώστε να οξυγονώνεται το αίμα
Μυοκαρδιοπάθεια, δηλαδή λοίμωξη του καρδιακού μυός, ο οποίος σταδιακά σκληραίνει και γίνεται άκαμπτος, ενώ και τα τοιχώματα αυτού παχαίνουν. Η καρδιά επομένως, στην προσπάθεια να συνεχίσει να αντλεί αίμα παρά την εξέλιξη αυτή, μπορεί να μεγεθυνθεί.
Αρρυθμίες
Κάποια εκ γενετής καρδιοπάθεια
Χρόνια και αθεράπευτη αναιμία. Η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μεταφέρουν το οξυγόνο στον οργανισμό, αν δεν αντιμετωπισθεί με κάποια αγωγή, αναγκάζει την καρδιά να αντλεί περισσότερο αίμα για να αναπληρωθεί η έλλειψη οξυγόνου, με αποτέλεσμα αυτή να διογκωθεί
Αιμοχρωμάτωση, δηλαδή η εναπόθεση σιδήρου σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και η συναφής παρεμπόδιση της σωστής λειτουργίας αυτής, που μπορεί να προκαλέσει τη διεύρυνσή της αριστερής κοιλίας (του κάτω αριστερού θαλάμου) της καρδιάς και τη σταδιακή αποδυνάμωση του καρδιακού μυός
Διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, που δημιουργούν πρόβλημα στην καρδιακή λειτουργία
Διάφορες σπάνιες ασθένειες, όπως η αμυλοείδωση
Ωστόσο, δεν είναι πάντα σαφή τα αίτια της καρδιομεγαλίας. Μπορεί φαινομενικά να μην υπάρχει καμία βλάβη του καρδιακού μυός που να την προκαλεί, επομένως γίνεται λόγος για ιδιοπαθή καρδιομεγαλία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στους περισσότερους ασθενείς η καρδιομεγαλία δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά οδηγούνται στην υποβολή σε διαγνωστικές εξετάσεις λόγω συμπτωμάτων των βασικών ασθενειών, που προκαλούν αντανακλαστικά την καρδιομεγαλία. Όταν, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη ασθένεια, ή όταν αυτή δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά εκδηλώνονται συμπτώματα μόνο της καρδιομεγαλίας, αυτά είναι κυρίως η δύσπνοια, η αρρυθμία και το οίδημα στην περιοχή της καρδιάς. Ωστόσο, πρέπει ο ασθενής να είναι προσεκτικός και να μην παραβλέψει τα συμπτώματα, διότι η καρδιομεγαλία αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, δημιουργία θρόμβων και απόφραξη αρτηριών, ακόμη και καρδιακή προσβολή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία εξαρτάται πάντοτε από την ενυπάρχουσα ασθένεια ή βλάβη, η οποία, αν διορθωθεί, πιθανότατα θα προκαλέσει και την υποχώρηση της καρδιομεγαλίας. Φαρμακευτική αγωγή επομένως μπορεί να δοθεί για τον έλεγχο των αρρυθμιών, την πυκνότητα του αίματος, τη λειτουργία ορισμένων μερών του καρδιακού μυός, όταν εμφανίζονται προβληματικά.

Δεν αποκλείεται όμως, να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση και πάλι εξαρτώμενη από το είδος του υποκείμενου προβλήματος. Για παράδειγμα, για τη διόρθωση κάποιας βλάβης των καρδιακών βαλβίδων ή για τοποθέτηση βηματοδότη που ρυθμίζει τους παλμούς της καρδιάς, όταν παρατηρούνται σοβαρές αρρυθμίες. Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι και αυτή μία πιθανότητα, που όμως είναι το τελευταίο στάδιο για την αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών καρδιακών προβλημάτων, που κρίνονται ανεπίδεκτα οποιασδήποτε άλλης αγωγής ή επέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου