-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Καρκίνος Οισοφάγου

Ο καρκίνος του οισοφάγου, αν και δεν συναντάται συχνά, αποτελεί μία ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου. Στατιστικά, πλήττει περισσότερο τους άνδρες, κυρίως όσους ζουν στην Ανατολική Ασία και στην Αφρική. Η εμφάνιση της νόσου στις γυναίκες είναι ακόμη πιο σπάνια.
Κατηγοριοποιείται σύμφωνα με τον τύπο των κυττάρων που εμπλέκονται στη δημιουργία του. Οι κυριότεροι τύποι καρκίνου του οισοφάγου είναι ο καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων και το αδενοκαρκίνωμα.
Ο πρώτος τύπος, εντοπίζεται συχνότερα στο μέσο του οισοφάγου, ξεκινά από τα πλακώδη κύτταρα του βλεννογόνου του οισοφάγου, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ευθυγράμμιση της επιφάνειάς του, και θεωρείται ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος καρκίνος του γαστρεντερικού συστήματος. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τύπο καρκίνου του οισοφάγου παγκοσμίως.
Το αδενοκαρκίνωμα ξεκινά από τα κύτταρα των βλεννογόνων αδένων του οισοφάγου και συνήθως προσβάλλει το κατώτερο τμήμα αυτού.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλες σπάνιοι τύποι καρκίνου του οισοφάγου όπως το χοριοκαρκίνωμα, το λέμφωμα, το μελάνωμα και το σάρκωμα.

ΑΙΤΙΑ
H δημιουργία των καρκινικών όγκων οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μεταλλαγμένων κυττάρων του οργανισμού, κυττάρων δηλαδή, που εμφανίζουν κάποιο “λάθος”, και αντί να ακολουθούν τον ομαλό κύκλο ζωής τους, δεν πεθαίνουν, αλλά διαιρούνται ασταμάτητα και σχηματίζουν όγκους. Οι παράγοντες που προκαλούν αυτές τις μεταλλάξεις των κυττάρων του οισοφάγου δεν είναι σαφείς, συνδέονται πάντως με την εμφάνιση γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής, του ιού HPV ή του οισοφάγου Barret, την χρόνια κατανάλωση αλκοόλ και την έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο καρκίνος του οισοφάγου, ιδίως όταν βρίσκεται σε πρώιμη μορφή, δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα, γι' αυτό και τις περισσότερες φορές γίνεται αντιληπτός σε προχωρημένο στάδιο.
Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση τροφής και υγρών), πόνος στο θώρακα ή την πλάτη, αναγωγές (έμετοι) και συναπτόμενες με αυτές πνευμονικές βλάβες, καούρες, δυσπεψία και απώλεια βάρους. Όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την ελλιπή διατροφή, προκαλούν αποδυνάμωση του οργανισμού έντονο αίσθημα κόπωσης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Επειδή ο καρκίνος του οισοφάγου διαγιγνώσκεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, η χειρουργική επέμβαση, υπό διάφορες μορφές, είναι απαραίτητη. Ωστόσο, μόνο το 50% των ασθενών κρίνονται κατάλληλοι να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και αυτό οφείλεται στην κλινική κατάσταση που εμφανίζουν λόγω του προχωρημένου της νόσου, δηλαδή στην αποδυνάμωση του οργανισμού, που καθιστά το χειρουργείο επικίνδυνο.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά είτε με θωρακοτομή (προτιμάται συνήθως η πρώτη μέθοδος γιατί έχει μικρότερα ποσοστά κινδύνου και θνησιμότητας), και μπορεί να συνίσταται στον καθαρισμό του οισοφάγου από τους σχηματισθέντες όγκους ή την μερική οισοφαγεκτομή, δυνητικά σε συνδυασμό και με αφαίρεση του ανώτερου τμήματος του στομάχου, σε περίπτωση που είναι πιθανό να έχει προσβληθεί και αυτό από τον καρκίνο. Η χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του οισοφάγου ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως μόλυνση και αιμορραγία.
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται είτε πριν είτε μετά τη χειρουργική επέμβαση σε άτομα με καρκίνο του οισοφάγου και συνήθως συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία. Και οι δύο αποτελούν συνοδευτικές της χειρουργικής επέμβασης θεραπείες, με στόχο την καταστροφή όλων ή των περισσότερων καρκινικών κυττάρων, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο υποτροπιασμού και μεταστάσεων. Σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο που έχει εξαπλωθεί πέραν του οισοφάγου, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων προκαλούνται από τον καρκίνο.

Στους ασθενείς που για διαφόρους λόγους κρίνονται ακατάλληλοι να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, χορηγείται φαρμακευτική παρηγορική θεραπεία, με στόχο την ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα και την καλύτερη δυνατή θρέψη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου