-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Κολπική Μαρμαρυγή

Ο ξαφνικός, ακανόνιστος ρυθμός της καρδιάς, που προκαλείται από δυσλειτουργία των άνω θαλάμων (κόλπων) του καρδιακού μυός, λέγεται κολπική μαρμαρυγή. Αν και η ίδια η διαταραχή δεν είναι απειλητική για τη ζωή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, αφού η ασυντόνιστη άντληση αίματος και η αδυναμία συγχρονισμού των θαλάμων της καρδιάς μεταξύ τους, έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος στον οργανισμό.
Τη διαταραχή εμφανίζουν εξίσου άνδρες και γυναίκες, ωστόσο η συχνότητα εμφανίσεως των συμπτωμάτων διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.
Πολύ σημαντική για την περαιτέρω πορεία του ασθενούς είναι η έγκαιρη διάγνωση, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της διαταραχής. Οι βασικές εξετάσεις που μπορούν με σιγουριά να οδηγήσουν στη διάγνωση του προβλήματος είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το ηχοκαρδιογράφημα, οι εξετάσεις αίματος και η ακτινογραφία θώρακος. Μετά τη διάγνωση, η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας επιβάλλεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία κάποιου σοβαρού καρδιακού προβλήματος. Παρόμοιος με την κολπική μαρμαρυγή, και ορισμένες φορές σχετιζόμενος με αυτήν, είναι ο κολπικός πτερυγισμός, που συνίσταται στη διαταραχή της λειτουργίας των κάτω θαλάμων της καρδιάς που ονομάζονται κοιλίες.


ΑΙΤΙΑ
Η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με τη λειτουργία του “φυσικού” βηματοδότη της καρδιάς, μίας ομάδας κυττάρων που βρίσκονται στον δεξιό άνω θάλαμο της καρδιάς και ονομάζονται φλεβόκομβος. Αν για κάποιο λόγο τα κύτταρα αυτά λάβουν λανθασμένα ηλεκτρικά σήματα, δίνουν λάθος ώθηση στους κόλπους της καρδιάς, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι κοιλίες (οι κάτω θάλαμοι της καρδιάς), να χάνεται ο συντονισμός και τελικά να διοχετεύεται λιγότερη ποσότητα αίματος στον οργανισμό από αυτήν που έχει ανάγκη. Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν και να πυροδοτήσουν αυτή τη διαταραχή σχετίζονται με την ηλικία και με ενυπάρχοντα καρδιακά προβλήματα, όπως τη στεφανιαία νόσο, διάφορες διαταραχές των καρδιακών βαλβίδων, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την εμπειρία ενός εμφράγματος ή μίας καρδιακής προσβολής. Το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία αλλά και οι θυρεοειδικές διαταραχές είναι επίσης πιθανό να ευνοήσουν την εμφάνιση της διαταραχής.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η διαταραχή δεν προκαλεί πάντοτε συμπτώματα, αλλά μπορεί και να ανακαλυφθεί τυχαία κατά τη διάρκεια προληπτικών εξετάσεων. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα, ωστόσο, στις περιπτώσεις που εκδηλώνεται, είναι η αίσθηση των καρδιακών παλμών από τον ασθενή, και ιδίως η αίσθηση αρρυθμιών ή ακανόνιστων παλμών. Η ζαλάδα και η κούραση, καθώς και η δύσπνοια, είναι και αυτές συμπτώματα της μειωμένης ροής του αίματος στον οργανισμό. Εξαιτίας της δυσλειτουργίας του καρδιακού μυός είναι επίσης πιθανό να παρατηρηθεί και πόνος στο στήθος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται με άλλη συχνότητα και βαρύτητα από ασθενή σε ασθενή, και μπορούν να είναι από σπάνια και περιστασιακά έως μόνιμα, απαιτώντας άμεση ιατρική βοήθεια για την αποκατάσταση της ομαλής καρδιακής λειτουργίας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της διαταραχής, τα συμπτώματα που έχουν εκδηλωθεί αλλά και την πιθανή αιτία που την προκαλεί. Όταν μία ενυπάρχουσα ασθένεια ή βλάβη θεωρείται υπαίτια για την πρόκληση της κολπικής μαρμαρυγής, τότε σε πρώτη φάση αντιμετωπίζεται αυτή. Παράλληλα μπορεί να χορηγείται κάποιο αντιαρρυθμικό φάρμακο, αν τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής είναι έντονα ή ενοχλητικά. Όταν δεν εμφαίνεται κάποια άλλη βλάβη του καρδιακού συστήματος, οι επιλογές για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική θεραπεία, αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως αντιαρρυθμικά, για τη ρύθμιση των παλμών της καρδιάς, ενώ παράλληλα χορηγούνται συνήθως και αντιπηκτικά φάρμακα, για την αποφυγή σχηματισμών θρόμβων στο αίμα. Αν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα, υπάρχει ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων για τη διόρθωση της διαταραχής και την αποκατάσταση της ορθής καρδιακής λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου