-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Κρυψορχία

Κρυψορχία υπάρχει όταν ο ένας όρχις δεν έχει μετακινηθεί στη σωστή ανατομική του θέση, στο σάκο του δέρματος (όσχεο), πριν από τη γέννηση, Παρότι η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά μόνο τον ένα όρχι, στο 10% περίπου των περιστατικών και οι δύο όρχεις παρουσιάζουν κρυψορχία.
Η κρυψορχία είναι σπάνια, αλλά συχνή στα αγόρια που γεννιούνται πρόωρα.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο όρχις κινείται στη σωστή θέση του χωρίς επέμβαση, εντός των πρώτων μηνών ζωής του βρέφους. Σε αντίθετη περίπτωση συστήνεται χειρουργική επέμβαση.
Οι άνδρες με κρυψορχία αντιμετωπίζουν κινδύνους, οι οποίοι είναι:
Ο καρκίνος των όρχεων. Η νόσο αρχίζει συνήθως από τα κύτταρα που παράγουν ανώριμα σπερματοζωάρια. Η αιτία που προκαλεί αυτά τα κύτταρα να εξελιχθούν σε καρκίνο είναι άγνωστη. Οι άνδρες που είχαν κρυψορχία στον ένα όρχι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν οι όρχεις βρίσκονταν στην κοιλιακή χώρα από ό,τι στη βουβωνική. Η χειρουργική διόρθωση της κρυψορχίας μπορεί να μειώσει, αλλά όχι να εξαλείψει, τον κίνδυνο για μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου των όρχεων.
Προβλήματα γονιμότητας. Οι άνδρες που γεννήθηκαν με κρυψορχία είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, κακής ποιότητας σπέρμα και μειωμένη γονιμότητα. Μείωση των κυττάρων στον όρχι που παράγουν σπέρμα έχει βρεθεί σε μωρό μόλις 1 έτους.
Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την κρυψορχία είναι η συστροφή των όρχεων και η βουβωνοκήλη. Επίσης, ο όρχις που βρίσκεται στη βουβωνική χώρα, θα μπορούσε να τραυματιστεί και να υποστεί βλάβη από την πίεση στο ηβικό οστό.
Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.


ΑΙΤΙΑ
Τα ακριβή αίτια της κρυψορχίας δεν είναι γνωστά. Ένας συνδυασμός γενετικών παραγόντων, της υγείας της μητέρας και περιβαλλοντικών παραγόντων, ενδέχεται να διαταράσσει τις ορμόνες, τις φυσικές αλλαγές και τη δραστηριότητα των νεύρων που επηρεάζουν την ανάπτυξη των όρχεων.
Παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κρυψορχία σε ένα νεογέννητο είναι:
Το χαμηλό βάρος γέννησης
Ο πρόωρος τοκετός
Το οικογενειακό ιστορικό κρυψορχίας ή άλλα προβλήματα ανάπτυξης των γεννητικών οργάνων
Καταστάσεις του εμβρύου που μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη, όπως το σύνδρομο Down ή ελάττωμα στο κοιλιακό τοίχωμα
Η χρήση αλκοόλ από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Το κάπνισμα από τη μητέρα ή την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα
Η παχυσαρκία της μητέρας
Ο διαβήτης της μητέρας (διαβήτης τύπου 1, τύπου 2 ή διαβήτης κυήσεως)
Η έκθεση των γονέων σε ορισμένα φυτοφάρμακα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Δεν υπάρχουν συμπτώματα, παρά μόνο η απουσία του όρχι από τη φυσιολογική ανατομική του θέση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο στόχος της θεραπείας είναι να κινηθεί ο όρχις στην κατάλληλη θέση, στο όσχεο. Η έγκαιρη θεραπεία (πριν από το 1η έτος της ηλικίας) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών της κρυψορχίας, όπως είναι η στειρότητα και ο καρκίνος των όρχεων.
Η κρυψορχία συνήθως διορθώνεται χειρουργικά, είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, η οποία ακολουθείται από τακτικές επανεξετάσεις που περιλαμβάνουν κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα και ορμονικές εξετάσεις.Η χειρουργική προσέγγιση έχει ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 100%. Η γονιμότητα για τους άνδρες μετά την επέμβαση για τη διόρθωση της κρυψορχίας ενός μόνο όρχι είναι σχεδόν φυσιολογική, αλλά πέφτει στο 65% όταν η κρυψορχία αφορά και τους δύο όρχεις.

Λιγότερο αποτελεσματική είναι η ορμονοθεραπεία η οποία περιλαμβάνει την έγχυση χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG). μιας ορμόνης που θα μπορούσε να προκαλέσει τη μετακίνηση του όρχι προς το όσχεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου