-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Κυστική Ίνωση

Είναι μια νόσος που προκαλεί την βλέννα που παράγεται στο σώμα να γίνει παχύρρευστη και κολλώδης. Αυτή η βλέννα που μοιάζει πλέον σαν κόλα αθροίζεται και προκαλεί προβλήματα σε πολλά όργανα του σώματος ειδικά στους πνεύμονες και το πάγκρεας. Αυτοί που έχουν την νόσο έχουν συνήθως σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή. Συγχρόνως έχουν προβλήματα διατροφής, πέψης και ανάπτυξης.

ΑΙΤΙΑ
Είναι γενετική νόσος οφείλεται στη αλλαγή στην σύσταση σε ένα γονίδιο. Το παραλλαγμένο αυτό γονίδιο μεταδίδεται κάθετα στις οικογένειες .Για να μεταδοθεί το γονίδιο πρέπει και οι δύο γονείς να είναι φορείς της νόσου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η διάγνωση της νόσου νωρίς από την βρεφική ηλικία απο τα κοινά για όλους τους πάσχοντες συμπτώματα που περιλαμβάνουν:
Απόφραξη εντέρου που εμποδίζει το βρέφος να αποβάλει τα πρώτα κόπρανα.
Δέρμα και ιδρώτας που περιέχει πολύ αλάτι.
Διάροια.
Περιορισμός στην ανάπτυξη
Δυσκολία στην αναπνοή,πολλές λοιμώξεις πνεύμονα, βήχας που δεν υποχωρεί και συριγμό
Πληκτροδακτυλία(τα δάκτυλα είναι σαν πλήκτρα τυμπάνου)
Πολύποδες στην μύτη και το ιγμόρια.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχει θεραπεία. Η νόσος επιβαρύνεται συνεχώς. Άτομα που έχουν την νόσο επιβιώνουν περίπου 30 εώς τριάντα πέντε χρόνια. Με την εφαρμογή νέων θεραπειών μερικά άτομα ζουν μέχρι τα 40 και περισσότερο. Το είδος τις θεραπείας εξαρτάται από τα επικρατούντα προβλήματα που εμφανίζει ο/η ασθενής. Μεγάλη ελπίδα αποτελεί η εφαρμογή της γενετικής θεραπείας που εφαρμόστηκε πειραματικά σε πνευμονικές βλάβες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου