-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Λεμφοίδημα

Το λεμφοίδημα αφορά σε πρήξιμο (οίδημα) που εμφανίζεται σε ένα από τα άκρα. Αν και το λεμφοίδημα τείνει να επηρεάζει μόνο το ένα χέρι ή πόδι, μερικές φορές μπορεί να είναι αφορά και τα δύο χέρια ή και τα δύο πόδια.
Προκαλείται από απόφραξη στο λεμφικό σύστημα, που αποτελεί σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Η απόφραξη εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του λεμφικού υγρού και καθώς αυτό συσσωρεύεται προκαλεί το οίδημα.
Η διάγνωση γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις και συγκεκριμένα μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία, υπέρηχος Doppler ή/και λεμφοσπινθηρογράφημα.
Το λεμφοίδημα μπορεί να προκαλέσει, όταν δεν αντιμετωπιστεί, σοβαρές επιπλοκές όπως λοιμώξεις και λεμφαγγειοσάρκωμα.

ΑΙΤΙΑ
Το πρωτοπαθές λεμφοίδημα, το οποίο είναι μια σπάνια, κληρονομική πάθηση, προκαλείται από προβλήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των λεμφικών αγγείων. Συγκεκριμένες αιτίες εμφάνισής του είναι:
• Νόσος του Milroy (συγγενές λεμφοίδημα). Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και προκαλεί ασυνήθιστο σχηματισμό των λεμφαδένων.
• Νόσος του Meige (λεμφοίδημα praecox). Αυτή η κληρονομική διαταραχή προκαλεί συχνά λεμφοίδημα στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία, αν και μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και την ηλικία των 30 ετών.
• Καθυστερημένο Λεμφοίδημα (λεμφοίδημα Tarda). Συμβαίνει σπάνια και συνήθως ξεκινά μετά την ηλικία των 35.
Τα αίτια πρόκλησης του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος είναι:
Χειρουργική αφαίρεση λεμφαδένων λόγω π.χ. καρκίνου (του μαστού, του προστάτη, μελάνωμα).
Βλάβη μετά από ακτινοθεραπεία. Συχνά αφορά στους λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας και της περιοχής της μασχάλης. Ο κίνδυνος λεμφοιδήματος αυξάνεται αναλόγως του αριθμού των λεμφαδένων που έχουν αφαιρεθεί.
Καρκίνος. Αν τα καρκινικά κύτταρα μπλοκάρουν λεμφαγγεία, μπορεί να εμφανιστεί λεμφοίδημα.
Λοίμωξη. Μια μόλυνση των λεμφαδένων μπορεί να περιορίσει τη ροή του λεμφικού υγρού και να προκαλέσει λεμφοίδημα. Επίσης, παράσιτα μπορεί να μπλοκάρουν τα λεμφαγγεία. Η πάθηση είναι πιο διαδεδομένη σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα του λεμφοιδήματος περιλαμβάνουν:
Πρήξιμο μέρος ή ολόκληρο το χέρι ή το πόδι, συμπεριλαμβανομένων των δακτύλων
Αίσθημα βάρους ή σφίξιμο στο χέρι ή το πόδι
Περιορισμένο εύρος κίνησης του χεριού ή του ποδιού
Πόνος ή δυσφορία στο χέρι ή το πόδι
Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του προσβεβλημένου άκρου
Σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος στο χέρι ή στο πόδι
Το οίδημα που προκαλείται από λεμφοίδημα κυμαίνεται από ήπιες, σχεδόν απαρατήρητες αλλαγές στο μέγεθος του χεριού ή του ποδιού έως υπερβολικό πρήξιμο που μπορεί να καταστήσει αδύνατη τη χρήση του προσβεβλημένου άκρου. Αν το λεμφοίδημα προκαλείται από θεραπεία του καρκίνου, μπορεί να μην παρατηρηθεί πρήξιμο μέχρι μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δεν υπάρχει θεραπεία για το λεμφοίδημα, αλλά μπορεί να ελεγχθεί. Ο έλεγχος περιλαμβάνει επιμελή φροντίδα του προσβεβλημένου άκρου.
Ασκήσεις. Ελαφρές ασκήσεις που απαιτούν την κίνηση του προσβεβλημένου άκρου ενθαρρύνουν την κυκλοφορία του λεμφικού υγρού. Οι ασκήσεις δεν πρέπει να είναι έντονες ή κουραστικές.
Μασάζ. Μια τεχνική που ονομάζεται λεμφική αποχέτευση με μάλαξη μπορεί να βοηθήσει τη ροή του λεμφικού υγρού από το χέρι ή το πόδι. Οι ειδικές κινήσεις που επιβάλλεται να γίνονται από ειδικευμένο θεραπευτή βοηθούν στην τόνωση της ροής του λεμφικού υγρού από το προσβεβλημένο άκρο προς υγιείς λεμφαδένες. Ωστόσο, η τεχνική αυτή δεν πρέπει να αποφεύγεται εάν υπάρχει δερματική μόλυνση, καρκίνο, θρόμβοι ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, αποφεύγεται σε περιοχές του σώματός που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.
Αντλία με αεροθαλάμους διαλείπουσας συμπίεσης. Πρόκειται για ένα “μανίκι” με αεροθαλάμους που φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν διαδοχικά ασκώντας πίεση στο άκρο και απομακρύνοντας το υγρό από το μέλος.
Ενδύματα συμπίεσης. Ενδύματα συμπίεσης περιλαμβάνουν μακριά μανίκια ή καλσόν που να πιέζουνε το χέρι ή το πόδι, ενθαρρύνοντας τη ροή του περιττού λεμφικού υγρού από προσβεβλημένο άκρο.
Συχνά συστήνεται και συνδυασμός των παραπάνω τρόπων ελέγχου του λεμφοιδήματος.
Σε περιπτώσεις σοβαρού λεμφοιδήματος μπορεί να εξετασθεί και η πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης για την απομάκρυνση του περιττού ιστού από το χέρι ή το πόδι. Η χειρουργική επέμβαση παρότι μειώνει το σοβαρό οίδημα, δεν μπορεί να θεραπεύσει το λεμφοίδημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου