-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Κεραυνοβόλος Γάγγραινα του όσχεου

Η Κεραυνοβόλος Γάγγραινα του όσχεου είναι μία πολυμικροβιακή νεκρωτική απονευρωσίτιδα (γάγγραινα) που προσβάλλει το περίνεο, την περιπρωκτική ή γεννητική περιοχή των ανδρών, και χαρακτηρίζεται από την εξαιρετικά ταχεία εξέλιξή της. Ονομάζεται επίσης και «Νόσος Fournier» (επειδή για πρώτη φορά περιγράφηκε από τον Γάλλο Jean Alfred Fournier, το 1883), «ιδιοπαθής γάγγραινα του όσχεου», «στρεπτοκοκκική γάγγραινα του όσχεου» και «περινεϊκός φλέγμονας». Προσβάλλει άνδρες κάθε ηλικίας, ενώ τα αίτια που την προκαλούν, παρότι αρχικά ήταν άγνωστα, σήμερα εντοπίζονται στο 95% των περιπτώσεων και μπορεί να σχετίζονται με ουρηθρική απόφραξη από στενώματα, εξαγγείωση ή χρήση ιατρικών εργαλείων. Επίσης, σήμερα η νόσος δεν εμφανίζει την ίδια ταχύτητα εξέλιξης, ιδίως στα πρώτα στάδια, και είναι περισσότερο ανώδυνη.

ΑΙΤΙΑ
Αν και παλαιότερα η Νόσος Fournier χαρακτηριζόταν ως ιδιοπαθής, δηλαδή άγνωστης αιτίας, σήμερα στο 75-95% των περιπτώσεων είναι δυνατή η εύρεση της αιτίας που την προκαλεί. Η νεκρωτική διαδικασία ξεκινά συνήθως από μία μόλυνση στην ορθοπρωκτική, ουρογεννετική οδό, το δέρμα ή τα γεννητικά όργανα, από κάποιο τραύμα. Επίσης, διαταραχές που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης (σε ποσοστό 20-70%) και ο χρόνιος αλκοολισμός (σε ποσοστό 25-50%). Άλλες αιτίες της Κεραυνοβόλου Γάγγραινας μπορεί να είναι κάποιο τοπικό τραύμα, παραφίμωση, περιουρηθρική εξαγγείωση των ούρων, στενώματα ουρήθρας, περιορθικές ή περιπρωκτικές φλεγμονές ή αποστήματα, αλλά και διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως για την φίμωση ή τη βουβωνοκήλη, βιοψία προστάτη ή ορθού, αγγειεκτομή, ή τραυματικός καθετηριασμός.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της νόσου του Fournier είναι συνήθως αρκετά βαριά, και εξαρτώνται από το αίτιο και την περιοχή εκδήλωσης της νόσου. Κυριότερο σύμπτωμα είναι ο οξύς πόνος σε συνδυασμό με οίδημα στην περιοχή του όσχεου και του πέους, ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, η δυσουρία, το ουρηθρικό έκκριμα και η σταδιακή εμφάνιση περιοχών μαύρου χρώματος, το οποίο σημαίνει εξάπλωση της νέκρωσης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε όλες τις περιπτώσεις που διαγιγνώσκεται η νόσος του Fournier, επιβάλλεται άμεση χειρουργική επέμβαση ώστε να αφαιρεθούν νεκροί ιστοί και να σταματήσει η εξάπλωση της νέκρωσης, καθότι πρόκειται για μία ταχέως εξελισσόμενη νόσο. Προεγχειριτικά χορητείται ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία. Η διαδικασία της επέμβασης περιλαμβάνει εκτεταμένη εκτομή διαμέσου του δέρματος και αφαίρεση όλων των υποδόριων ιστών μέχρι να εντοπιστεί φυσιολογική περιτονία, ενώ, τέλος, η πληγή αφήνεται ανοιχτή. Η απαιτούμενη νοσηλεία είναι άγνωστη και εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση επαναλαμβάνεται εντός μίας ή δύο ημερών, για εξάλειψη κάθε υποψίας εναπομείνασας νέκρωσης. Αρκετό διάστημα αργότερα και αφού έχει αποκατασταθεί η υγεία του ασθενούς, μπορεί να διενεργηθεί πλαστική – επανορθωτική αποκατάσταση του όσχεου. Η θνητότητα της είναι περίπου 20%, αλλά ποικίλλει από 7% έως 75%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου