-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Κατάθλιψη

Κατάθλιψη ονομάζεται το παρατεταμένο και εντεινόμενο αίσθημα μελαγχολίας, το οποίο εκδηλώνεται συνήθως μετά από ένα δυσάρεστο συμβάν, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η επιδείνωση της υγείας μας ή από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την προσωπικότητα και την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχιατρική νόσος, η οποία εκδηλώνεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο και 550 χιλιάδες στη χώρα μας πάσχουν από κατάθλιψη. Γενικότερα είναι μια νόσος που προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες, καθώς λόγω κύησης, έκτρωσης, αποβολής και εμμηνόπαυσης, υφίστανται πιο έντονα τις συνέπειες της κατακόρυφης πτώσης των ορμονικών επιπέδων.

ΑΙΤΙΑ
Η κατάθλιψη σχετίζεται με γενετικούς, βιολογικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επιδρούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Οι επιστήμονες συνδέουν το μηχανισμό πρόκλησης της διαταραχής με την πτώση των επιπέδων κάποιων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως είναι η σεροτονίνη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η κατάθλιψη διαταράσσει τόσο το σύνολο των καθημερινών μας φυσιολογικών λειτουργιών όσο και το σύνολο των συνηθισμένων μας ενδιαφερόντων. Τα συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται με διαφορετική ένταση, είναι τα εξής:
διαταραχές στην όρεξη (συνήθως απώλεια)
διαταραχές στον ύπνο (λήθαργος και/ή αϋπνία)
διαταραχές στο πεπτικό σύστημα (ευερέθιστο έντερο)
απώλεια αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
απώλεια σεξουαλικής διάθεσης
απώλεια ενδιαφέροντος για τους άλλους
απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή
κρίσεις αναίτιου κλάματος
ευερεθιστότητα
εξάντληση, αδυναμία
απελπισία, απόγνωση
σύγχυση.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κατάθλιψη θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία και/ή με φαρμακευτική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει λήψη αντικαταθλιπτικών. Ο χρόνος θεραπείας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς τα συμπτώματα εκδηλώνονται με διαφορετική ένταση. Γενικότερα πάντως, όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί τόσο πιο γρήγορα θα θεραπευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου