-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Λέμφωμα Hodgkin

Το Λέμφωμα Hodgkin είναι ένα είδος κακοήθους λεμφώματος, δηλαδή ένας καρκίνος του αίματος, που προέρχεται από λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Πήρε το όνομά του Thomas Hodgkin, που πρώτος περιέγραψε ανωμαλίες στο λεμφικό σύστημα το 1832 και αποτελεί έναν από τους δύο κοινούς τύπους καρκίνων του λεμφικού συστήματος. Το άλλο είδος, ωστόσο, το λέμφωμα μη-Hodgkin, εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα.
Παθολογοανατομικό χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι το κύτταρο Reed- Sternberg, ένα γιγάντιο πολυπύρηνο κύτταρο, συνήθως ένα μετασχηματισμένο Β λεμφοκύτταρο. Το λέμφωμα ξεκινά σε ένα μονήρες λεμφικό οζίδιο (ειδ. στον τράχηλο, τη μασχάλη, τη βουβωνική χώρα ή κοντά στην αορτή) και διασπείρεται σε γειτονικά οζίδια, δημιουργώντας μετάσταση σταδιακά στο λεμφικό ιστό εκατέρωθεν του διαφράγματος ή ακόμα και σε ιστούς εκτός των λεμφικών οζιδίων.

ΑΙΤΙΑ
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί λέμφωμα Hodgkin. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι το λέμφωμα Hodgkin συμβαίνει συνήθως όταν ένα Β-κύτταρο (που είναι τύπος λευκοκυττάρου υπεύθυνος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων), αναπτύσσει μια μετάλλαξη στο DNA του, η οποία το ωθεί να διαιρείται ταχαίως και να αναπτύσσεται ασταμάτητα, αντί να επιτρέψει την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του, όπως είναι το φυσιολογικό. Η μετάλλαξη προκαλεί τελικά ένα μεγάλο αριθμό από υπερμεγέθη, ανώμαλα κύτταρα Β, τα οποία συσσωρεύονται στο λεμφικό σύστημα, προκαλώντας τον παραγκωνισμό υγιών κυττάρων και την πρόκληση των συμπτωμάτων του λεμφώματος Hodgkin.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ανώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα επίμονη κόπωση
Πυρετό και ρίγη
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Ανεξήγητη απώλεια βάρους – ίση με το 10% ή περισσότερο του σωματικού βάρους
Βήχα, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος
Απώλεια της όρεξης
Κνησμός
Αυξημένη ευαισθησία στις επιδράσεις του αλκοόλ ή πόνο στους λεμφαδένες μετά από την κατανάλωση αλκοόλ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση, τον υποτύπο του λεμφώματος και το στάδιο της νόσου. Ο στόχος της θεραπείας είναι η καταστροφή ικανοποιητικού αριθμού καρκινικών κυττάρων ώστε να έρθει η ασθένεια σε ύφεση. Θεραπευτικές επιλογές αποτελούν η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.
Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι μια θεραπεία για την αντικατάσταση του νοσούντος μυελού των οστών με νέο, ώστε να σταματήσει η παραγωγή των καρκινικών κυττάρων.

Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων έχει δύο στάδια. Πρώτον, τα βλαστοκύτταρα του αίματος αφαιρούνται, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Στη συνέχεια λαμβάνονται υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας για να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα. Τέλος, τα βλαστικά κύτταρα αποψύχονται και εγχέονται πάλι στο σώμα, βοηθώντας στην οικοδόμηση υγιούς μυελού των οστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου