-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Νόσος Addison

H νόσος του Addison προκαλείται από χαμηλά επίπεδα κορτικοστεροειδικών ορμονών στο αίμα, τα οποία προκαλούν αλλαγές στις βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού. Τα κορτικοστεροειδή είναι ορμόνες των επινεφριδίων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη διατήρηση της ισορροπίας του νατρίου, του χλωρίου και του ύδατος τον οργανισμό.

ΑΙΤΙΑ
Η πιο συχνή αιτία της νόσου του Addison είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις που προκαλούν βλάβη σε κάποιο επινεφρίδιο. Λιγότερο συχνές αιτίες περιλαμβάνουν τη λοίμωξη από τον ιό HIV, τη φυματίωση, την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στα επινεφρίδια, την έλλειψη ενεργοποίησης των επινεφριδίων από την υπόφυση και τη σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η έκκριση των κορτικοστεροειδών καταστέλλεται επίσης από τη μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδικών φαρμάκων. Εάν η θεραπεία σταματήσει ξαφνικά, ακολουθήσει χειρουργική επέμβαση ή ο ασθενής νοσήσει, τα επίπεδα των φυσικών κορτικοστεροειδών θα πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της νόσου του Addison εμφανίζονται σταδιακά, αλλά γίνονται εμφανή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Περιλαμβάνουν:
Αίσθημα κακής υγείας
Κόπωση και αδυναμία
Απώλεια βάρους
Μείωση της όρεξης
Μελάγχρωση του δέρματος, ειδικά στις παλάμες, τους αγκώνες και τα γόνατα.
Οι ασθενείς συνήθως εμφανίζουν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μετά από σοβαρό τραυματισμό ή νόσο, τα επίπεδα των κορτικοστεροειδικών ορμονών μπορεί να μην επαρκούν για τις ανάγκες του οργανισμού και αυτό μπορεί να συντελέσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αντισονική κρίση. Η υπερβολική απώλεια άλατος και νερού οδηγεί σε αφυδάτωση, αδυναμία, κοιλιακό άλγος, έμετο και σύγχυση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αρχικά πρέπει να θεραπευτεί κάθε υποκείμενη νόσος. Επίσης, απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδικά φάρμακα από το στόμα. Η δόση των φαρμάκων αυτών θα πρέπει να τροποποιείται ανάλογα σε περιόδους ασθένειας ή έντονου στρες. Εάν η λήψη από το στόμα δεν είναι δυνατή, θα χρειαστεί χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών είναι απαραίτητες σαν επείγουσα θεραπεία στην κρίση της νόσου του Αddison, μαζί με την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και γλυκόζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου