-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή του μαστού. Εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα, οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής, μερικές φορές με πυρετό ή δεκατική πυρετική κίνηση. Συχνά εμφανίζεται κατά την περίοδο του θηλασμού και οφείλεται σε λοίμωξη της περιοχής από παθογόνα μικρόβια, κυρίως από σταφυλόκοκκο. Μπορεί επίσης να δημιουργηθούν αποστήματα.

ΑΙΤΙΑ
Η μαστίτιδα εμφανίζεται όταν δεν απομακρύνεται ικανοποιητικά το μητρικό γάλα από το στήθος της μητέρας, συνήθως μεταξύ της 10ης – 28ης ημέρας από τον τοκετό.
Αυτή η στάση δημιουργεί μια τοπική φλεγμονή, με αποτέλεσμα μικρόβια από το δέρμα και την θηλή να εισέρχονται, δια μέσου του γαλακτοφόρου πόρου, στο μαστό και να επέρχεται η μόλυνση.
Παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την νόσο είναι τα λάθη που γίνονται κατά τον θηλασμό:
Τα μεγάλα μεσοδιαστήματα θηλασμού
Η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου της μητέρας
Η λανθασμένη τεχνική θηλασμού, με αποτέλεσμα την ατελή απομάκρυνση του γάλακτος
Η παρουσία ραγάδων και πληγωμένων θηλών
Ο τραυματισμός του στήθους της λεχώνας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι τα εξής:
Πολύ δυνατός πόνος
Σκληρότητα των θηλών
Θερμότητα του πόρου
Ερυθρότητα και οίδημα του πόρου
Ρίγη
Υψηλός πυρετός > 38.8ο C
Κόπωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών. Τα αποστήματα μπορούν να παρακεντηθούν δια λεπτής βελόνης (FNA), να εξετασθούν κυτταρολογικά και να γίνει καλλιέργεια για απομόνωση του παθογόνου μικροοργανισμού, με σκοπό τη χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού. Αν το απόστημα δεν αντιμετωπιστεί φαρμακευτικώς, ακολουθεί χειρουργικός καθαρισμός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου