-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Μαστοκυττάρωση

Συστηματική μαστοκυττάρωση ονομάζεται μια διαταραχή που προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη που οδηγεί σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό των μαστοκυττάρων στο σώμα. Τα μαστοκύτταρα παράγονται στο μυελό των οστών και μεταναστεύουν στους ιστούς, όπου εγκαθίστανται κοντά στα αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα. Αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας τον οργανισμό από νόσους και ενισχύοντας την επούλωση τραυμάτων με την απελευθέρωση ουσιών όπως η ισταμίνη και τα λευκοτριένια. Στους ασθενείς με μαστοκυττάρωση παρουσιάζεται μια μη φυσιολογική ανάπτυξη των μαστοκυττάρων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους σε ένα ή περισσότερα οργανικά συστήματα (δέρμα, μυελό των οστών, ήπαρ, σπλήνα, αιμοφόρα αγγεία, αναπνευστικό, γαστρεντερικό, ουροποιητικό ή αναπαραγωγικό σύστημα). Τα κύτταρα αυτά απελευθερώνουν ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ερύθημα, κνησμό, ταχυκαρδία, κοιλιακές κράμπες, ζαλάδα ή ακόμα και απώλεια της συνείδησης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστηματική μαστοκυττάρωση. Η πιο κοινή μορφή, η νωχελική συστηματική μαστοκυττάρωση, εξελίσσεται αργά. Η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή είναι η συστηματική μαστοκυττάρωση. Ένας άλλος τύπος, η επιθετική συστηματική μαστοκυττάρωση, αναπτύσσεται ταχέως και συνδέεται συχνά με βλάβη των οργάνων. Τέλος, εξαιρετικά σπάνιες μορφές συστηματικής μαστοκυττάρωση αποτελούν η λευχαιμία των κυττάρων ιστού και η λευχαιμία των κυττάρων του σαρκώματος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα συχνά οφείλονται στην αποκοκκίωση ή στην απελευθέρωση των ουσιών (όπως η ισταμίνη) που αποθηκεύονται στα μαστοκύτταρα, προκαλώντας αλλαγές στη λειτουργία του σώματος και συγκεκριμένα τυπικές αλλεργικές αποκρίσεις όπως ερύθημα, κνησμό, κοιλιακές κράμπες, ακόμη και σοκ. Όταν ο αριθμός των μαστοκυττάρων αυξηθεί υπερβολικά, οι πρόσθετες χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν:
Πόνο στους μύες και τα οστά
Κοιλιακή δυσφορία

Ναυτία και έμετο
Έλκη
Διάρροια
Κνησμό
Μπορεί επίσης να προκαλέσει επεισόδια υπότασης (πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση και τάση για λιποθυμία) ή αναφυλαξία (σοκ).
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να είναι ήπια ή απειλητική για τη ζωή και μπορεί να οφείλεται σε εκλυτικούς παράγοντες που διαφέρουν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Στη σπάνια περίπτωση της συστηματικής επιθετικής μαστοκυττάρωσης και στη λευχαιμία εκ μαστοκυττάρων, τα συμπτώματα προκύπτουν λόγω των αλλαγών και της καταστροφής των οργάνων μέσω της διήθησης των μαστοκυττάρων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Υπάρχουν διάφορα φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της μαστοκυττάρωσης, όπως τα αντισταμινικά (για να αποφευχθεί η επίδραση της ισταμίνης μαστοκυττάρων) και αντιχολινεργικά (για την ανακούφιση των εντερικών κραμπών). Τα παρακάτω φάρμακα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα της μαστοκυττάρωσης:
Τα αντισταμινικά αντιμετωπίζουν τον κνησμό και άλλες δερματικές παθήσεις.
Η αδρεναλίνη αντιμετωπίζει εξάρσεις των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται ως σοκ (αναφυλαξία).
Τα στεροειδή θεραπεύουν τη δυσαπορρόφηση, ή τη μειωμένη ικανότητα λήψης θρεπτικών ουσιών
Το χρωμογλυκικό νάτριο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κραμπών στην κοιλιακή χώρα.
Δύο τύποι αντισταμινικών συμβάλλουν στην πρόληψη του σοβαρού ερυθήματος και χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

Σε περιπτώσεις στις οποίες μαστοκυττάρωση είναι κακοήθης, καρκινική ή συνδέεται με διαταραχή του αίματος, η λήψη στεροειδών και / ή χημειοθεραπείας μπορεί να κριθεί απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου