-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Μελάνωμα

Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανοκύτταρα του δέρματος (όγκος των μελανοκυττάρων). Τα μελανοκύτταρα βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν μελανίνη, τη χρωστική που προσδίδει το φυσικό χρώμα του δέρματος.

ΑΙΤΙΑ
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση κρουσμάτων δερματικού καρκίνου σε νεώτερα άτομα. Η έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί μάλλον εγκαύματα παρά μαύρισμα σχετίζεται συχνότερα με μελάνωμα. Επίσης άτομα με ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια, ο χρόνιος ερεθισμός σπίλων και η ανοσοκαταστολήμπορεί να αποτελέσουν αιτιολογικούς παράγοντες.
Άτομα με μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μελάνωμα είναι άτομα(ανοιχτόχρωμα) με φωτότυπο Ι και ΙΙ, με πολλαπλούς σπίλους(ελιές),και κυρίως συγγενείς σπίλους (εκ γενετής).Και τέλος όλοι εκείνοι που έχουν υποστεί επανηλλειμένα ηλιακά εγκαύματα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα πρώιμα σημεία μιας δερματικής αλλοίωσης (σπίλου) που εξελίσσεται σε μελάνωμα είναι :
A=ασυμμετρία
B=ανώμαλα όρια της περιοχής
C=αλλαγή χρώματος –περισσότερα από ένα (δυσχρωμία)
D=διάμετρος βλάβης περισσότερο από έξι χιλιοστά
Ε= αύξηση μεγέθους, αλλαγή πάχους της βλάβης
F= οικογενειακό ιστορικό
Επιπλέον η αιμορραγία μιας βλάβης ή η δημιουργία κρούστας και η ύπαρξη υπεργερμένης περιοχής πάνω σε έναν προηγούμενο σπίλο είναι στοιχεία που θα πρέπει να μας αφυπνίσουν και να απευθυνθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σ ' έναν δερματολόγο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Η βιοψία αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη σωστή διάγνωση. Με βάση το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης γίνεται η σταδιοποίηση του μελανώματος, και αποφασίζεται η κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του μελανώματος συνίσταται σε ευρεία χειρουργική εξαίρεση της ύποπτης περιοχής,με ή χωρίς την αφαίρεση λεμφαδένων. Επιπλέον, η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση ΙΝΤΕΡΦΕΡΟΝΗΣ ή χορήγηση χημειοθεραπευτικών σχημάτων και την ακτινοβόληση της περιοχής (ακτινοθεραπεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου