-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Νόσος Crohn

Η νόσος του Crohn είναι ένα νόσημα άγνωστης αιτιολογίας που προκαλεί φλεγμονή κατά τόπους στο τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα, σε οποιοδήποτε σημείο του, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Ωστόσο, η περιοχή που προσβάλλεται κατά κύριο λόγο είναι το λεπτό και το παχύ έντερο και συγκεκριμένα το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου, ο ειλεός και το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου, το ορθό. Η νόσος αυτή ανήκει στα λεγόμενα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, μαζί με την ελκώδη κολίτιδα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι της νόσου, ανάλογα με την εμφάνιση της (ειλεός, κόλον, δωδεκαδάκτυλο, νήστις, παχύ έντερο).

ΑΙΤΙΑ
Αν και τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά ενοχοποιούνται αυτοάνοσα νοσήματα. Κληρονομική προδιάθεση έχει παρατηρηθεί.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το χαρακτηριστικό της νόσου του Crohn είναι ότι πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα το οποίο εκδηλώνεται κατά κρίσεις ενώ στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων ο ασθενής δεν παρουσιάζει συμπτώματα.
Οι κρίσεις χαρακτηρίζονται από:
Πόνο στην κοιλιά.
Διάρροια
Εξάντληση και απώλεια βάρους.
Ανορεξία, ναυτία και εμέτους.
Πυρετό.
Είναι δυνατό να εμφανιστούν συμπτώματα και από άλλα συστήματα, όπως τα μάτια, το δέρμα, τις αρθρώσεις, το συκώτι και το ουροποιητικό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία του βασικού αιτίου όπως είναι η φλεγμονή καθορίζει τις μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου Crohn . Η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς είναι σημαντική παράμετρος για την επιδείνωση της νόσου κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά όπως και αντιβιοτικά, χρησιμοποιούνται για τη συντηρητική αγωγή της νόσου. Σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω η χειρουργική θεραπεία είναι επιβεβλημένη (εντερεκτομή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου