-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Νόσος Grave

H νόσος Grave απαντάται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών και προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει πολλές λειτουργίες του οργανισμού, γι' αυτό και δεν είναι πάντοτε εύκολη η διάγνωση της νόσου. Αυτή γίνεται με εξετάσεις αίματος, με υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, με φυσική εξέταση των οφθαλμών και της αρτηριακής πίεσης ή και με πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου, με τη βοήθεια του οποίου μετράται ο ρυθμός παραγωγής ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα. Το αντίσωμα που προκαλεί τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία των οφθαλμών, προκαλώντας την λεγόμενη “οφθαλμοπάθεια Graves”, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.

ΑΙΤΙΑ
Δεν είναι σαφή τα αίτια που προκαλούν τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγούν στην υπερπαραγωγή αντισωμάτων στο θυρεοειδή αδένα.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, ρυθμίζεται από μία ορμόνη που παράγεται στην υπόφυση του εγκεφάλου. Στους ασθενείς με νόσο Grave, ένα αντίσωμα που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα λαμβάνει το ρόλο που έχει η υπόφυση, ελέγχοντας την παραγωγή ορμονών από το θυρεοειδή αδένα. Το αποτέλεσμα είναι η δυσλειτουργία του αδένα και η υπερπαραγωγή ορμονών, που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στον μεταβολισμό αλλά και στη γενικότερη ευεξία του οργανισμού.

Την ίδια επιρροή έχει το αντίσωμα αυτό και στους οφθαλμούς, όπου φαίνεται πως γίνεται υπερσυγκέντρωση υδατανθράκων, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή τους (εξόφθαλμο). Μάλιστα, η οφθαλμοπάθεια Gravesδεν συνδέεται σε κάθε περίπτωση με το πρόβλημα του θυροειδούς αδένα, γι' αυτό και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και αν δεν υπάρχει υπερθυροειδισμός.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται:
Ανεξήγητη και ακούσια απώλεια βάρους
Στυτική δυσλειτουργία και έλλειψη ερωτικής διάθεσης
Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
Υπεριδρωσία και θερμό, υγρό δέρμα
Ελαφρύ τρέμουλο των άνω άκρων
Αίσθηση άγχους και ευερεθιστότητα σε συνδυασμό με ταχυκαρδία
Υπερευαισθησία στο φως
Προβλήματα όρασης και διπλωπία, έως απώλεια της όρασης
Πρήξιμο των βλεφάρων
Πόνος στο στήθος
Απώλεια μνήμης (σε ηλικιωμένους ασθενείς)
Βρογχοκήλη
Τα συμπτώματα της οφθαλμοπάθειας Gravesμπορεί να εμφανιστούν πριν, κατά ή μετά την εμφάνιση της πάθησης του θυρεοειδούς, και να διαρκέσουν για χρόνια μετά την αντιμετώπισή της. Μπορεί επίσης, να επιδεινωθούν εξαιτίας της θεραπείας του υπερθυρεοειδισμού, γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη και ξεχωριστή παρακολούθηση και φροντίδα της οφθαλμοπάθειας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπείας της νόσου του Graves, αναλόγως της κατάστασης και των συμπτωμάτων του κάθε ασθενούς. Η θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα στοχεύει στη μείωση των παραγόμενων ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα, ενώ η θεραπεία με φάρμακα που ονομάζονται β-αναστολείς, δεν παρεμβαίνει στη δημιουργία των ορμονών, αλλά εξουδετερώνει την επίδραση των παραχθεισών ορμονών, προκαλώντας συνήθως άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου, όπως καρδιακές αρρυθμίες, τρόμος και άγχος. Ωστόσο, και οι δύο φαρμακευτικές θεραπείες έχουν παρενέργειες, η πρώτη πόνο στις αρθρώσεις, εμφάνιση εξανθημάτων και ηπατική ανεπάρκεια, και η δεύτερη μπορεί να επιδεινώσει ενυπάρχον άσθμα ή να περιπλέξει τη διαχείριση ενυπάρχοντος διαβήτη. Επιπλέον, ορισμένα αντιθυρεοειδικά φάρμακα, αν ληφθούν από εγκύους, ενέχουν κίνδυνο δημιουργίας τερατογένεσης, γι' αυτό και απαγορεύεται η λήψη τους από αυτήν την ομάδα ασθενών.
Άλλη θεραπεία, που αποτελεί και μέθοδο διάγνωσης της νόσου, είναι η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Το ιώδιο είναι ουσία που χρησιμοποιεί ο θυρεοειδής αδένας για την παραγωγή ορμονών. Το ραδιενεργό ιώδιο στοχεύει στην καταστροφή των κυττάρων του θυρεοειδούς που υπερπαράγουν τις ορμόνες, και σταδιακά ο θυρεοειδής επανέρχεται στο φυσιολογικό του μέγεθος και λειτουργία. Η θεραπεία αυτή όμως, δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από την οφθαλμοπάθεια της νόσου γιατί μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτής.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του θυρεοειδούς αποτελεί επίσης μία λύση που εφαρμόζεται είτε όταν οι ανωτέρω θεραπείες αποβούν ανεπαρκείς, είτε όταν για διάφορους λόγους ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε αυτές. Η οφθαλμοπάθεια Graveδεν θεραπεύεται με τη θεραπεία του θυρεοειδούς, αλλά χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση, είτε χειρουργική, είτε φαρμακευτική, είτε με συγκεκριμένες ακτινοβολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου