-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Νόσος Kawasaki

Η Νόσος Kawasaki είναι μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα, η οποία περιγράφθηκε το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki.Πρόκειται για μια μορφή φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους (αγγειίτιδας) σε παιδιά έως 5 ετών. Εκδηλώνεται με παρατεταμένο πυρετό και μπορεί να παρατηρηθούν βλάβες των αγγείων και της καρδιάς. Η πρώιμη αντιμετώπιση έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στις στεφανιαίες αρτηρίες ή ακόμα να γίνει απειλητική για τη ζωή. Το αίτιο της νόσου δεν είναι γνωστό, ωστόσο μπορεί να σχετίζεται με κάποια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη.

ΑΙΤΙΑ
Η αιτία της νόσου Kawasaki παραμένει αδιευκρίνιστη. Εντούτοις, έχουν διατυπωθεί θεωρίες σχετικά με τη συμμετοχή στην εμφάνισή της ιών ή μικροβίων.
Η νόσος δεν είναι κληρονομική, όμως υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Αρχικά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά μιας απλής ιογενούς λοίμωξης. Το πρώτο που θέτει την υποψία της νόσου είναι παρατεταμένος πυρετός που δεν υποχωρεί με χορήγηση παρακεταμόλης (Depon). Επίσης για να τεθεί η διάγνωση πρέπει το παιδί να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα από τα 5 ακόλουθα:

Ξηρά ή ερεθισμένα, κόκκινα μάτια
Αλλοιώσεις στο στόμα, όπως ξηρά, κόκκινα, σκασμένα χείλη, ερυθρότητα στο στόμα και/ή στο λάρυγγα, γλώσσα πρησμένη, κόκκινη που μοιάζει με φράουλα
Κόκκινες παλάμες και πέλματα, που μπορεί να ακολουθούνται από απολέπιση των δακτύλων, κυρίως γύρω από τα νύχια
Εξάνθημα, οπουδήποτε στο σώμα
Λεμφοζίδιο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κάθε παιδί με υποψία νόσου Κawasaki πρέπει να νοσηλευθεί για παρακολούθηση και έλεγχο για πιθανή προσβολή της καρδιάς.
Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να αποφευχθούν οι καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει ασπιρίνη και ενδοφλέβια γάμμα σφαιρίνη σε υψηλές δόσεις.

Για τους περισσότερους ασθενείς η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Για τους ασθενείς με επίμονες ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών η πρόγνωση εξαρτάται κυρίως από την ανάπτυξη στένωσης και αποφράξεων (μείωση του μεγέθους των αγγείων εξαιτίας του σχηματισμού θρομβώσεων μέσα στα αγγεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου