-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Mη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος ομοιάζει με την αλκοολική λιπώδη νόσο, με τη διαφορά ότι εμφανίζεται σε άτομα που καταναλώνουν ελάχιστο ή καθόλου αλκοόλ. Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ δημιουργείται σταδιακά και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα σε αρχικό στάδιο. Για το λόγο αυτό δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή και σε αρκετές περιπτώσεις διαγιγνώσκεται όταν στο ήπαρ έχει ήδη δημιουργηθεί φλεγμονή και ουλές. Η σοβαρή αυτή κατάσταση, που λέγεται και στεατοηπατίτιδα, μπορεί να φτάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο, στην κίρρωση του ήπατος ή την ηπατική ανεπάρκεια. Η συσσώρευση του λίπους μπορεί να εντοπισθεί εγκαίρως με εξετάσεις αίματος, που μετρούν τους δείκτες των ηπατικών ενζύμων, με απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχο, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία) ή και με εφαρμογή βιοψίας σε αποσπασμένο δείγμα ιστού.

ΑΙΤΙΑ
Η συσσώρευση του λίπους οφείλεται στην αδυναμία του ήπατος να το διασπάσει. Ωστόσο, η αιτία αυτής της δυσλειτουργίας δεν είναι σαφής. Έχει παρατηρηθεί ότι συχνά οι ασθενείς που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είναι υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή έχουν υψηλές τιμές λιπιδίων, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι υπέρβαροι άνθρωποι αναπτύσσουν τη νόσο, ούτε ότι όλοι οι ασθενείς είναι υπέρβαροι. Υπάρχουν ασθενείς που έχουν κανονικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και κανονικό βάρος. Η πάθηση συναντάται ακόμη και στα παιδιά. Παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα του ήπατος να διασπά το λίπος είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, η απελευθέρωση κυτοκινών από τα λιποκύτταρα, ή η φθορά των ηπατικών κυττάρων από τη δημιουργία οξειδωτικού στρες στο εσωτερικό τους.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μία «σιωπηλή» ασθένεια, ασυμπτωματική στα πρώτα στάδια. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ήδη η ασθένεια έχει προχωρήσει και έχει δημιουργηθεί φλεγμονή στο ήπαρ. Ορισμένες φορές, η διάγνωση γίνεται όταν ήδη έχει αναπτυχθεί κίρρωση του ήπατος. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι πόνος στο άνω δεξί τμήμα της κοιλίας, κόπωση, κατακράτηση υγρών, απώλεια μυϊκής μάζας και σωματικού βάρους, αιμορραγία από το έντερο. Ωστόσο, η εξέλιξη της νόσου δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς, ούτε αναπτύσσεται κίρρωση πάντοτε, ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις όπου η βλάβη του ήπατος αναστράφηκε χωρίς θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχει θεραπεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Συνήθως συστήνεται η απώλεια βάρους, όταν αυτή είναι απαραίτητη, η διατήρηση ισορροπημένης διατροφής, η σωματική άσκηση και η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ. Σε περιπτώσεις που η συνυπάρχουν και άλλες συνθήκες ή παθήσεις που επηρεάζουν την νόσο, όπως υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης και αυξημένη αρτηριακή πίεση, η παράλληλη αντιμετώπιση αυτών μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου. Ακόμη, προληπτικά μπορεί να συστηθεί ο εμβολιασμός κατά των ιών της ηπατίτιδας Α και Β, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη του ήπατος. Όταν η τελευταία φτάσει σε σημείο κίρρωσης ή ηπατικής ανεπάρκειας, απαραίτητη είναι η χειρουργική επέμβαση για μεταμόσχευση του ήπατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου