-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Νόσος Paget

Τα οστά είναι ζωντανός ιστός που, ακόμη κι όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ανθρώπου, δεν σταματούν να ανανεώνονται, καθώς τα παλαιότερα κομμάτια ιστού αποσπώνται και καταστρέφονται, αντικαθιστώνται δε με νέα και πιο γερά. Η νόσος Pagetπαρεμβάλλεται και εμποδίζει αυτήν ακριβώς τη διαδικασία της ανανέωσης των οστών. Με το πέρασμα του χρόνου, τα προσβεβλημένα οστά γίνονται πιο εύθραυστα, με αποτέλεσμα να προκληθούν κακώσεις ή και κάταγμα χωρίς ιδιαίτερη αιτία, με συχνότερες περιοχές εμφάνισης τα οστά της πυέλου, του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης και των ποδιών.
Η νόσος μπορεί να εντοπιστεί είτε με απεικονιστικές εξετάσεις, ιδίως με ακτινογραφία, είτε με σπινθηρογράφημα οστών, είτε τέλος, με αιματολογικές εξετάσεις, αφού τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια εμφανίζουν πολύ χαμηλά επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης στο αίμα τους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε η διάγνωση να γίνει έγκαιρα, αφού μία από τις επιπλοκές που μπορεί να έχει είναι η απώλεια της ακοής.

ΑΙΤΙΑ
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την ανωμαλία στην ανανέωση του ιστού των οστών. Φαίνεται πως για κάποιο λόγο ο παλαιός ιστός αρχίζει να διαλύεται ταχύτερα από ό,τι δημιουργείται ο νέος που θα τον αντικαταστήσει. Ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας ταχύτερα περισσότερο ιστό, ο οποίος ωστόσο είναι πιο εύθραυστος και αδύναμος. Συνεπώς, σταδιακά τα οστά “χτίζονται” από αυτόν τον παθογενή ιστό, και γίνονται ευπαθή σε κατάγματα και παραμορφώσεις, προκαλώντας πόνο. Πιθανολογείται, πάντως, πως το πρόβλημα έχει γενετική προέλευση, ή ακόμη, ότι μπορεί να σχετίζεται με κάποια ιογενή λοίμωξη που ενυπάρχει στα οστά για αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση της νόσου.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η νόσος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα στα πρώτα στάδια, γι' αυτό συνήθως εντοπίζεται τυχαία κατά τη διάρκεια εξετάσεων ή μέσω ακτινογραφίας που γίνεται για άλλο λόγο. Όταν, πάντως, εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν συνήθως πόνο, δυσκαμψία, μειωμένο ύψος και ειδικότερες ιδιομορφίες, αναλόγως της περιοχής που έχει προσβληθεί. Τα οστά των ποδιών μπορεί να λυγίσουν λόγω του βάρους του σώματος και να σχηματίζουν “κύκλο”, ενώ δεν αποκλείεται η επιβάρυνση των αρθρώσεων λόγω της παραμόρφωσης να προκαλέσει αρθρίτιδα. Όταν η νόσος προσβάλλει το οστό του κρανίου προκαλούνται έντονοι πονοκέφαλοι, παραμόρφωση του κρανίου αλλά και απώλεια της ακοής. Στη σπονδυλική στήλη πιέζονται τα νεύρα και ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται πόνο, τσούξιμο αλλά και μούδιασμα, ενώ όταν προσβάλλονται τα οστά της πυέλου ο οξύς πόνος στο ισχίο είναι το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία για τη νόσο Pagetείναι απαραίτητη μόνο στην περίπτωση που έχουν εμφανιστεί συμπτώματα. Συνήθως συνταγογραφούνται διάφορα φάρμακα που ανήκουν στην ομάδα των διφωσφονικών φαρμάκων και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι οι οργανισμοί να αντέξουν αυτά τα φάρμακα, λόγω των παρενεργειών που προκαλούν, ήπιες ή περισσότερο σοβαρές (όπως η οστεονέκρωση της γνάθου).
Μία άλλη λύση αποτελεί η χορήγηση στον οργανισμό, δια τους στόματος ή σε ενέσιμη μορφή, μίας ορμόνης που λέγεται καλσιτονίνη και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου και των οστών. Παράλληλα, για την αντιμετώπιση του πόνου χρησιμοποιούνται κάποιες φορές μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Σε σοβαρές καταστάσεις, όπως όταν υπάρχει έντονη παραμόρφωση των οστών ή όταν προκληθεί κάποιο κάταγμα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου