-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Νόσος Parkinson

Η νόσος του Parkinson είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που οδηγεί σε τρόμο (τρέμουλο) και δυσκολία στο περπάτημα, την κίνηση και τον προσανατολισμό.Σε αυτή την ασθένεια, «χαλάνε» βασικά στοιχεία κατασκευής του κεντρικού νευρικού συστήματος δηλαδή του εγκεφάλου και της συνέχειας του, του νωτιαίου μυελού.

ΑΙΤΙΑ
Η νόσος του Parkinson περιγράφηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1817 από τον Dr. James Parkinson. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και είναι μια από τις συχνότερες διαταραχές του νευρικού συστήματος στους ηλικιωμένους. Μπορεί να εμφανιστεί και σε νέους ενήλικες, είναι όμως πολύ σπάνια στα παιδιά (σε αυτή την περίπτωση είναι μάλλον οικογενής). Η επίπτωση είναι ίδια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Τα νευρικά κύτταρα χρησιμοποιούν σαν νευροδιαβιβαστή («νευρο-χημική» ουσία), τη ντοπαμίνη, για τον έλεγχο της μυϊκής κίνησης. Η νόσος του Parkinson εμφανίζεται όταν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που φτιάχνουν ντοπαμίνη σταδιακά καταστρέφονται. Χωρίς ντοπαμίνη, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορούν να στείλουν φυσιολογικά μηνύματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής λειτουργίας. Η βλάβη αυτή χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Το αίτιο που προκαλεί αυτή την καταστροφή δεν είναι γνωστό.
Η νόσος του Parkinsonστα παιδιά είναι πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί όταν τα νευρικά κύτταρα δεν είναι τόσο ευαίσθητα στη ντοπαμίνη.
Ο όρος «παρκινσονισμός» αναφέρεται σε οποιαδήποτε κατάσταση που περιλαμβάνει ή εμφανίζει τους τύπους κίνησης που παρατηρούνται στη νόσο του Parkinson. Ο παρκινσονισμός μπορεί να προκληθεί και από άλλες παθήσεις (όπως ο δευτεροπαθής παρκινσονισμός) ή κάποια φαρμακευτική αγωγή.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα είναι: τρόμος, δεν κάμπτεται το σώμα, το πρόσωπο είναι ανέκφραστο σαν «μάσκα», οι κινήσεις γίνονται πολύ αργά «βραδυκινησία» και σε ειδικές περιπτώσεις, ανικανότητα εκτέλεσης οποιασδήποτε κίνησης «ακινησία». Επίσης, αρκετοί ασθενείς παθαίνουν κατάθλιψη. Καθώς χειροτερεύει η νόσος, ο ασθενής εμφανίζει δυσκολία στη βάδιση, στην ομιλία και στην εκτέλεση απλών κινήσεων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δεν υπάρχει γνωστή οριστική θεραπεία για τη νόσο του Parkinson. Στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι ο έλεγχος των συμπτωμάτων.
Η φαρμακευτική αγωγή οδηγεί στον έλεγχο των συμπτωμάτων, κυρίως μέσω της αύξησης των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Απαιτείται προσεκτικός έλεγχος της δράσης των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε αν παρατηρηθεί εξασθένηση της δράσης του φαρμάκου και επανεμφάνιση των συμπτωμάτων να ελεγχθούν τα παρακάτω:
Τύπος φαρμακευτικής αγωγής
Δοσολογία
Χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δόσεις
Οδός χορήγησης της αγωγής
Πολλά είδη φαρμάκων μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως παραισθήσεις, ναυτία, έμετος, διάρροια και παραλήρημα. Πρέπει να υπάρχει άμεση συνεργασία και επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για την επιτυχή προσαρμογή των δόσεων. Και σε καμία περίπτωση διακοπή ή αλλαγή φαρμάκων χωρίς τη συμβουλή ιατρού.
Κάποια συμπτώματα όπως η σκυφτή στάση του σώματος, η δυσκαμψία και οι διαταραχές της ομιλίας, μπορεί να μην ανταποκριθούν καλά στη θεραπεία.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της νόσου του Parkinson είναι:
L-Dopa (Levodopa), αποτελεί πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης και χορηγείται συνήθως σε συνδυασμό με αναστολέα του ενζύμου αποκαρβοξυλάση.
Αγωνιστές της ντοπαμίνης (βρωμοκρυπτίνη, περγολίδη, πραμιπεξόλη, ροπινιρόλη)
Αναστολείς COMT (εντακαπόνη)
Αναστολείς της βήτα-μονοαμινοξειδάσης (σελεγιλίνη)
Μη ντοπαμινεργικοί παράγοντες (αμανταδίνη, αντιχολινεργικά φάρμακα) σαν συμπληρωματική θεραπεία
Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου, όπως:
Υγιεινή διατροφή
Φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία
Ξεκούραση και αποφυγή συναισθηματικών εντάσεων
Συμβουλευτικές υπηρεσίες (ψυχολόγοι, κλπ)

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναβιώσει προσπάθειες για στερεοτακτική χειρουργική θεραπεία, καθώς και ο εν τω βάθει ερεθισμός του εγκεφάλου (DBS-DeepBrainStimulation). Με τις τεχνικές αυτές έχει αναφερθεί βελτίωση του τρόμου και της υπερτονίας στο αντίπλευρο ημιμόριο του σώματος και αύξηση της ανταπόκρισης στην L-Dopa. Σε πειραματικό στάδιο παραμένει η μεταμόσχευση εμβρυϊκών κυττάρων με στόχο την αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου