-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Οισοφάγος Barrett

Οισοφάγος Barrett ονομάζεται μία μετάπλαση του οισοφάγου η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και για το λόγο αυτό, αν διαγνωσθεί, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Σε φυσιολογική κατάσταση, ο βλεννογόνος του οισοφάγου είναι πλακώδης, χάρη στα ομώνυμα κύτταρα που υπάρχουν σε αυτόν και ευθυγραμμίζουν την επιφάνειά του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, διάφοροι παράγοντες, με κυριότερο τη χρόνια γαστροοισογαφική παλινδρόμηση, προκαλούν την ανάπτυξη, εντός του οισοφάγου, ιστού παρόμοιου με τον εντερικό βλεννογόνο, ο οποίος αποτελείται από καλυκοειδή κύτταρα. Η μετάπλαση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας αδενοκαρκινώματος, και κατά συνέπεια καρκίνου του οισοφάγου.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των περιστατικών με οισοφάγο Barrett, γεγονός που έχει οδηγήσει στη μελέτη και εφαρμογή νέων μεθόδων διάγνωσης και εντοπισμού της αλλοίωσης, ώστε να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο καρκίνος του οισοφάγου. Η διάγνωση γίνεται με ενδοσκόπηση και ταυτόχρονη εκτέλεση βιοψιών.

ΑΙΤΙΑ
Δεν είναι σαφή τα αίτια που προκαλούν τον οισοφάγο Barrett. Σε μεγάλο ποσοστό συνδέεται με τη χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο, εξαιτίας της οποίας κύτταρα που βρίσκονται υπό ομαλές συνθήκες στον στόμαχο και το έντερο, μεταφέρονται μέσω του γαστρικού οξέως στον οισοφάγο. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευνοούν την αλλοίωση είναι η παχυσαρκία, το προχωρημένο της ηλικίας, η φυλή και το φύλο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους άνδρες.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο οισοφάγος Barrett στους περισσότερους ασθενείς δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Στις περιπτώσεις που αναφέρονται συμπτώματα, αυτά είναι τα κοινά συμπτώματα της γαστροιοισοφαγικής παλινδρόμησης, δηλαδή καούρες (λόγω της παλινδρόμησης του γαστρικού οξέως στον οισοφάγο). Όταν τα συμπτώματα είναι δυσκολία στην κατάποση, πόνος στο στήθος, ίχνη αίματος στον έμετο ή τα κόπρανα επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη σε ειδικό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση του οισοφάγου Barrett δεν είναι ενιαία για όλους τους ασθενείς, αλλά εξαρτάται από τη σοβαρότητα της αλλοίωσης και την κλινική εικόνα του οισοφάγου, όπως αυτή σχηματίζεται μετά από διαγνωστικές εξετάσεις.
Η χειρουργική επέμβαση, με ποικίλους τρόπους, κρίνεται απαραίτητη μόνο για τους ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρές δυσπλασίες στον οισοφάγο και έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.
Η ενδοσκοπική εκτομή, o καυτηριασμός με ραδιοκύματα, η κρυοθεραπεία και η φωτοθεραπεία είναι επεμβάσεις που στοχεύουν στον καθαρισμό του οισοφάγου από τα αλλοιωμένα κύτταρα, χωρίς να επηρεάζουν το υπόλοιπο υγιές τμήμα του. Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, ωστόσο, στις οποίες έχει επέλθει καταστροφή του ολόκληρου ή μέρους του οισοφάγου, είναι απαραίτητη η χειρουργική οισοφαγεκτομή, μερική ή ολική.

Όλες οι επεμβάσεις ακολουθούνται από φαρμακευτική αγωγή και συχνούς επανελέγχους, ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα πιθανός υποτροπιασμός. Σε ηπιότερες περιπτώσεις, στις οποίες οι δυσπλασίες είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες, χορηγείται εφ' όρου ζωής φαρμακευτική αγωγή και συστήνονται τακτικοί έλεγχοι για την παρακολούθηση της κατάστασης του οισοφάγου. Τέλος, η θεραπεία της χρόνιας γαστροοισογαφικής παλινδρομικής νόσου δεν θεραπεύει και τον οισοφάγο barrett, απλώς αναστέλλει την επιδείνωση της αλλοίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου