-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Οξεία Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία

Οξεία λεμφοκυτταρική (ή αλλιώς “λεμφοβλαστική”) λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος, ταχείας εξελίξεως (εξού και ο χαρακτηρισμός “οξεία”), που οφείλεται σε μια διαταραχή του μυελού των οστών, του ιστού που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Στην οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία, που είναι ο πιο κοινός τύπος παιδικού καρκίνου, ο μυελός των οστών δημιουργεί ανώριμα λεμφοκύτταρα, αντί για ώριμα. Ο τύπος αυτός καρκίνου μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες, με πολύ μικρότερες πιθανότητες ίασης.

ΑΙΤΙΑ
Φυσιολογικά, κάθε κύτταρο του σώματος αφού “γεννηθεί” και εξυπηρετήσει την εκάστοτε λειτουργία, αναλόγως του είδους του, στη συνέχεια πεθαίνει. Η οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία οφείλεται στην ασταμάτητη διαίρεση ενός κυττάρου μυελού των οστών, που προκαλείται από κάποιο λάθος που εμφανίζεται στο DNAτου. Όταν συμβαίνει αυτό, η παραγωγή κυττάρων του αίματος γίνεται ανώμαλη. Ο μυελός των οστών παράγει ανώριμα κύτταρα που εξελίσσονται σε λευχαιμικά λευκά αιμοσφαίρια, τους λεμφοβλάστες. Αυτά τα ανώμαλα κύτταρα, πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα και τελικά παραγκωνίζουν τα υγιή κύτταρα. Τα αίτια ή οι παράγοντες που δημιουργούν τις μεταλλάξεις του DNA που προκαλούν την οξεία λεμφοκυτταρική αναιμία είναι ασαφή. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διαταραχή αυτή δεν είναι κληρονομική.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συνήθη συμπτώματα της οξείας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας είναι:
Αιμορραγία από τα ούλα
Συχνές λοιμώξεις
Πυρετός
Πόνο στα οστά
Όγκους που προκαλούνται από πρησμένους λεμφαδένες μέσα και γύρω από το λαιμό, τις μασχάλες, την κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα
Κόπωση και αίσθηση αδυναμίας
Συχνές ή σοβαρές ρινικές αιμορραγίες
Χλωμό δέρμα
Δύσπνοια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της οξείας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας μπορεί να περιλαμβάνει τη χημειοθεραπεία, τη στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία, την ακτινοθεραπεία ή τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι πολύ καλύτερα στα παιδιά παρά στους ενήλικες ασθενείς, ιδίως στους άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν αρκετά μειωμένες πιθανότητες για μια θετική έκβαση των θεραπειών, ενώ ταυτόχρονα υποφέρουν από τις βαρύτερες παρενέργειες των φαρμάκων. Χωρίζεται δε σε τρεις φάσεις, που μπορεί συνολικά να διαρκέσουν από δύο έως τρία χρόνια, κατά μέσο όρο. Η πρώτη φάση είναι η πιο επιθετική και στοχεύει στην καταστροφή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού καρκινικών κυττάρων στο αίμα και στο μυελό των οστών, ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική παραγωγή κυττάρων. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την καταστροφή τυχόν υπολοίπου καρκινικών κυττάρων στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό.
Τέλος, ακολουθεί μια μακρά περίοδος θεραπείας συντήρησης, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια, χρησιμοποιώντας μικρές δόσεις φαρμάκων, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο επανεμφάνισης και εξάπλωσης της διαταραχής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οξείας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, συνδυαστικά με τις ανωτέρω θεραπείες εφαρμόζεται και μια προληπτική θεραπεία του νωτιαίου μυελού, συνήθως με έγχυση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στο υγρό που καλύπτει το νωτιαίο μυελό, ώστε να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα που έχουν προσβάλει το νευρικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου