-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ξανθελάσματα

Tα ξανθελάσματα είναι κιτρινωπές πλάκες με καθορισμένα όρια και λιπώδη σύσταση που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα. Πρόκειται για τοπικές συγκεντρώσεις λιπιδίων κάτω από την επιδερμίδα που εμφανίζονται κυρίως στα άνω και κάτω βλέφαρα, κοντά στη μύτη.
Οι ίδιες οι βλάβες είναι ανώδυνες και ακίνδυνες. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με ξανθελάσματα είναι καλό να υποβάλλονται σε αναλύσεις αίματος προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τα ξανθελάσματα μπορούν να αφαιρεθούν με διάφορες μεθόδους (π.χ. χειρουργικά, laser, χημικό peeling). Η αφαίρεση τους γίνεται για αισθητικούς κατά βάση λόγους. Aν τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων που συχνά τα συνοδεύουν δεν αντιμετωπιστούν, οι βλάβες είναι πιθανό να επανεμφανιστούν.

Ξηρό φατνίο
Το ξηρό φατινίο είναι μια επώδυνη κατάσταση που παρουσιάζεται 2 με 3 μέρες μετά από την εξαγωγή ενός δοντιού, κατά την οποία η περιοχή μέσα στο κόκαλο όπου βρίσκονταν οι ρίζες του δοντιού (φατνίο) μολύνεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κλείσει η πληγή που άφησε η εξαγωγή.


ΑΙΤΙΑ
Η δημιουργία του ξηρού φατνίου οφείλεται στον μη σχηματισμό ή και στην απόρριψη του θρόμβου (πηγμένο αίμα που γεμίζει τις τρύπες στο κόκαλο μέσα στις οποίες βρίσκονταν οι ρίζες του δοντιού) λόγο μόλυνσης ή μηχανικής απομάκρυνσης του. Με τον θρόμβο αυτό ο οργανισμός αποκαθιστά την πληγή που δημιούργησε η εξαγωγή. Ετσι η απώλεια ή η μη δημιουργία του έχει ως αποτέλεσμα να μην κλείνει το τραύμα και το κόκαλο που περιέβαλε τις ρίζες του δοντιού να μένει εκτεθειμένο και να νεκρώνεται. Στην δημιουργία του ξηρού φατνίου μπορεί να συμβάλλει η κακή στοματική υγιεινή, διάφορες κακώσεις που μπορεί να προκλήθηκαν κατά την διάρκεια της εξαγωγής, όπως και η έλλειψη από τον οργανισμό βιταμίνης C και D.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Μετά 2-3 ημέρες από την εξαγωγή εμφανίζεται πολύ δυνατός, συνεχής και διαπεραστικός πόνος στην πλευρά του προσώπου που έγινε η εξαγωγή. Ο πόνος αυτός είναι πιο έντονος την νύχτα και πολλές φορές ανυπόφορος ενώ έχουμε και έντονη κακοσμία του στόματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διάγνωση του ξηρού φατνίου γίνεται εύκολα με βάση την κλινική εικόνα.Γίνεται καθαρισμός και πλύσεις του τραύματος με φυσιολογικό ορό και τοποθετείται μέσα στην πληγή γάζα με αντισηπτικό διάλυμα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται καθημερινά μέχρι την επούλωση του τραύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου