-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Όγκωμα γναθιαίο

Τα γναθιαία ογκώματα είναι οστικές διογκώσεις που εμφανίζονται στην κάτω γνάθο, συνήθως και στις δύο πλευρές συμμετρικά και όταν δημιουργούνται προβλήματα, όπως στην τοποθέτηση προσθετικών εργασιών, πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά.

ΑΙΤΙΑ
Η αιτιολογία του υπερώιου ογκώματος είναι άγνωστη αλλά θεωρείται κληρονομική κατάσταση.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Η συχνότητα του γναθιαίου ογκώματος στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 7% χωρίς να δείχνει κάποια προτίμηση σε κάποιο από τα δύο φύλλα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα γναθιαία ογκώματα είναι οστικές διογκώσεις που εμφανίζονται στην εσωτερική επιφάνεια της κάτω γνάθου και μάλιστα στην περιοχή που αντιστοιχεί στον κυνόδοντα και τον πρώτο προγόμφιο. Συνήθως εμφανίζονται συμμετρικά και στις δύο πλευρές αλλά μπορεί και να εμφανιστεί μόνο στην μια πλευρά(20% των περιπτώσεων). Έχουν μικρό σχετικά μέγεθος σχηματίζουν ρόζους ή λοβούς, είναι σκληρά, έχουν φυσιολογικό χρώμα και προβάλλουν προς την γλώσσα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ύπαρξη του γναθιαίου ογκώματος μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην τοποθέτηση προσθετικών εργασιών και τότε είμαστε υποχρεωμένοι να το αφαιρέσουμε χειρουργικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου