-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Όγκωμα υπερώιο

Το υπερώιο όγκωμα είναι μια οστική διόγκωση που εμφανίζεται στην άνω γνάθο και όταν δημιουργούνται προβλήματα, όπως στην τοποθέτηση τεχνητών οδοντοστοιχιών, πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά.

ΑΙΤΙΑ
Η αιτιολογία του υπερώιου ογκώματος είναι άγνωστη αλλά θεωρείται κληρονομική κατάσταση. Είναι πιθανό να οφείλεται στην αργή ανάπτυξη των οστών της άνω γνάθου μετά την συνένωσή τους.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Είναι αρκετά συχνό στον γενικό πληθυσμό (20-25%) και μάλιστα παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Πρόκειται για οστική διόγκωση που εμφανίζεται στη μέση της υπερώας της άνω γνάθου. Το μέγεθός του μπορεί να ποικίλει και να αποτελείται από έναν ή περισσότερους λοβούς. Είναι σκληρό και ανένδοτο στην πίεση ενώ το χρώμα του είναι ίδιο με την υπόλοιπη υπερώα. Εάν τραυματιστεί μπορεί να αποκτήσει πληγή. Δεν μεγαλώνει ή μεγαλώνει αργά. Συνήθως γίνεται αντιληπτό τυχαία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ύπαρξη του υπερώιου ογκώματος μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην τοποθέτηση τεχνητής οδοντοστοιχίας (ολικής ή μερικής) και τότε είμαστε υποχρεωμένοι να το αφαιρέσουμε χειρουργικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου