-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Νόσος του RAYNAUD

Η νόσος οφείλεται σε σπασμό των μικρών αρτηριών που προκαλεί μείωση της κυκλοφορίας του αίματος σε ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, την άκρη της μύτης και τα αυτιά. Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι τα πάσχοντα μέλη να μουδιάζουν, να είναι κρύα και να αλλάζουν σταδιακά χρώμα από ωχρό, σε μελανό και τελικά ερυθρό όταν αρχίσει να αποκαθίσταται η κυκλοφορία του αίματος. Η διάρκεια του σπασμού μπορεί να κυμαίνεται από μερικά δευτερόλεπτα έως ώρες. Η εμφάνισή της νόσου είναι συχνότερη στις γυναίκες και σε άτομα που ζουν σε ψυχρά κλίματα.
Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες Raynaud:
Πρωτοπαθές Raynaud ή νόσος του Raynaud. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή της διαταραχής και η εμφάνισή της δεν σχετίζεται με άλλες παθήσεις ή εξωτερικές επιδράσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αγγειόσπασμο. Παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο, η ηλικία (15-30 ετών) και το κλίμα.
Δευτεροπαθές Raynaud ή φαινόμενο Raynaud. Πρόκειται για μορφή της διαταραχής που προκαλείται από ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα. Εμφανίζεται σπανιότερα από το πρωτοπαθές Raynaud, αλλά είναι σοβαρότερη διαταραχή. Πλήττει άτομα άνω των 40 ετών.
Η διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και τριχοειδοσκόπηση με την οποία μπορεί να γίνει η διάκριση μεταξύ των δύο μορφών της νόσου. Στην περίπτωση υποψίας δευτεροπαθούς Raynaud, μπορεί να ζητηθούν αιματολογικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό του υποκείμενου νοσήματος που προκαλεί το φαινόμενο Raynaud, αφού δεν υπάρχει αιματολογική εξέταση από την οποία να μπορεί να διαγνωστεί η ίδια η νόσος.

ΑΙΤΙΑ

Παρότι δεν είναι πλήρως γνωστά τα αίτια, η νόσος είναι μια αγγειοσυσπαστική, εν μέρει κληρονομική, διαταραχή και εμφανίζεται ως αντίδραση των αιμοφόρων αγγείων στο κρύο ή στο στρες.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες (περιβάλλοντος ή νερού) προκαλούν μια υπερβολική επιβράδυνση της παροχής αίματος στα άκρα των πασχόντων, ειδικά στις μικρές αρτηρίες, προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Ίδια είναι και η αντίδραση του σώματος υπό συνθήκες στρες.
Η αλλαγή του χρώματος των χεριών σε ωχρό και εν τέλει σε μελανό οφείλεται στον αγγειοσπασμό, λόγω της έλλειψης ροής του αίματος στην περιοχή. Η διακοπή του αγγειοσπασμού και η επαναφορά του αίματος προκαλεί κοκκίνισμα στα άκρα και σταδιακά επαναφέρει το χρώμα των άκρων στο φυσιολογικό.
Το δευτεροπαθές Raynaud μπορεί να προκαλείται από σκληροδερμία, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύνδρομο Sjogren, αρτηριοπάθεια, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τραυματισμό, κάπνισμα, φάρμακα (β-αναστολείς, παράγωγα εργοταμίνης, οιστρογόνα, φάρμακα χημειοθεραπείας), έκθεση σε χημικά και παθήσεις του θυρεοειδούς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Εκτός από τα κρύα άκρα και την αλλαγή του χρώματος του άκρου, τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη διάρκεια, σοβαρότητα και διάρκεια των σπασμών. Μεταξύ αυτών είναι το μούδιασμα και ο πόνος. Το φαινόμενο Raynaud μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα που σχετίζονται με την υποκείμενη νόσο και, μετά από συχνές προσβολές, από έλκη και γάγγραινα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Για την αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων του πρωτοπαθούς Raynaud συστήνονται απλά μέτρα προφύλαξης από το κρύο (γάντια, ζεστές κάλτσες κλπ) και απαλλαγή από το άγχος. Στην περίπτωση αποτυχίας ή σοβαρότερων συμπτωμάτων δίδεται φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στη μείωση των περιστατικών, στην άμβλυνση των συμπτωμάτων αλλά και στην αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί το φαινόμενο Raynaud. Τέτοια είναι οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, οι άλφα αποκλειστές και τα αγγειοδιασταλτικά.

Σε σοβαρά περιστατικά συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση (συμπαθεκτομή) ή η έγχυση χημικών ουσιών για το μπλοκάρισμα των συμπαθητικών νεύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου