-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Νόσος Wilson

Νόσος Wilson

Η νόσος του Wilson, ή αλλιώς ηπατοφακοειδής εκφύλιση, είναι μία κληρονομική ασθένεια που σχετίζεται με την ανώμαλη και υπερβολική συσσώρευση χαλκού στο συκώτι, τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο χαλκός απορροφάται από την τροφή και βοηθά στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος, των οστών, του κολλαγόνου και της μελανίνης στο δέρμα, ενώ η περιττή ποσότητα αποβάλλεται από τον οργανισμό. Στα άτομα που πάσχουν από την εν λόγω νόσο, δεν αποβάλλεται η περιττή ποσότητα χαλκού, αλλά συσσωρεύεται στα διάφορα όργανα, δημιουργώντας επιπλοκές στη λειτουργία τους, οι οποίες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Όταν όμως η νόσος του Wilson διαγνωστεί νωρίς είναι θεραπεύσιμη, και πολλοί άνθρωποι με τη διαταραχή ζουν μια φυσιολογική ζωή.
Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με εξετάσεις αίματος και ούρων, που ελέγχουν τη λειτουργία του ήπατος, με οφθαλμολογικές εξετάσεις, που ελέγχουν τα μάτια για τον εντοπισμό περίσσειας χαλκού, καθώς και με γενετικές εξετάσεις, που διερευνούν την ύπαρξη των γονιδίων στο dna που προκαλούν τη νόσο.

ΑΙΤΙΑ
Η νόσος είναι κληρονομική και δεν μεταδίδεται με άλλο τρόπο. Ωστόσο, για να νοσήσει κάποιος δεν αρκεί να κληρονομήσει το γονίδιο που την προκαλεί μόνο από τον ένα γονιό, αλλά είναι απαραίτητο και οι δύο γονείς να φέρουν το γονίδιο. Και σ’ αυτή όμως την περίπτωση, δηλαδή ακόμα κι αν και οι δύο γονείς έχουν στο dna τους το γονίδιο που προκαλεί τη διαταραχή, η πιθανότητα να μεταφερθεί η διαταραχή στο παιδί τους είναι 25%. Αν μόνο ένας από τους δύο γονείς έχει το γονίδιο, τότε το παιδί σίγουρα δε θα νοσήσει, αλλά υπάρχει πιθανότητα να είναι απλώς φορέας.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα των ασθενών που έχουν κληρονομήσει την ασθένεια εκδηλώνονται συνήθως σε ηλικία μεταξύ 12 και 23 ετών, δεν υπάρχει ωστόσο τυπική συμπτωματολογία, ούτε η εξέλιξη της νόσου είναι ίδια σε κάθε ασθενή, γεγονός που καθιστά ιδιαιτέρως δυσχερή τη διάγνωση. Επιπλέον, τα όποια συμπτώματα εμφανιστούν συχνά ομοιάζουν με συμπτώματα άλλων ασθενειών, όπως διαφόρων μορφών ηπατίτιδας.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Προβλήματα στην ομιλία και την κατάποση
Δυσκολία στην κίνηση των χεριών και των ποδιών
Ανεξέλεγκτες κινήσεις
Ίκτερο
Κόπωση
Απώλεια της όρεξης
Κοιλιακό άλγος
Συσσώρευση υγρού στα πόδια ή στην κοιλιά
Ευμετάβλητη συμπεριφορά
Συχνές συναισθηματικές αλλαγές
Νευρώσεις
Άνοια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με φάρμακα που προκαλούν την απελευθέρωση του περισσευούμενου χαλκού από τα όργανα και αποτρέπουν την εκ νέου συσσώρευσή του. Τα φάρμακα είναι πολύ δραστικά και έχουν συχνά δυσάρεστες παρενέργειες, όπως στομαχικές και δερματολογικές διαταραχές, ακόμη και επιδείνωση των νευρολογικών συμπτωμάτων της νόσου.
Ασθενείς με σοβαρή ηπατική βλάβη μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για μεταμόσχευση ήπατος. Τέλος, παράλληλα με τη θεραπεία μπορεί να συστηθεί η τήρηση ορισμένων διατροφικών κανόνων, που περιλαμβάνουν κυρίως την αποφυγή τροφών πλούσιων σε χαλκό, όπως είναι οι σοκολάτες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα καρύδια, τα οστρακοειδή, τα μανιτάρια και το συκώτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου