--> ΚΕΡΝΙΝΗ 1923 - ΚΕΡΚΙΝΗ 2023 --- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΡΚΙΝΗ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ

Με το ελάφι, είναι συνδεμένη η ιστορία του προσηλυτισμού του Αγίου Ελευθερίου στη νέα τότε Χριστιανική θρησκεία.
Ο Ευστάθιος ήταν Έλληνας στην καταγωγή και ονομάζονταν Πλακίδας κι έζησε τον 1ο π.χ. αιώνα. Ήταν μανιώδης κυνηγός κι υπηρετούσε σαν στρατηγός του Ρωμαϊκού στρατού στη Ρώμη.
Μια μέρα όπως κυνηγούσε καβάλα στο περήφανο άτι του, σ’ ένα μεγάλο δάσος, απάντησε ένα ελάφι μεγαλόσωμο. Χύμηξε κατά πάνω του να το χτυπήσει με τα βέλη του.
Εκείνο έφευγε πιο γρήγορα αφήνοντας τον κυνηγό μακριά, εκτός βολής. Κάθε λίγο όμως γύριζε το κεφάλι του κοιτώντας τον κυνηγό του. Μετά από πολύ τρεχάλα και καλπασμό βρέθηκε κοντά σε μια βαθιά κι απόκρημνη χαράδρα.
Το ελάφι την πήδηξε μ’ ένα τεράστιο άλμα. Το άλογο όμως του Πλακίδα, ήταν αδύνατο να τη διαβεί. Δοκιμάζει τότε ο κυνηγός το τόξο του, όταν ξαφνικά βλέπει το ελάφι να τον κοιτάζει κατάματα και ανάμεσα στα κέρατα του να λάμπει ένας σταυρός.
Ταυτόχρονα, ακούει μια φωνή «γιατί Πλακίδα, με καταδιώκεις? Δε με γνωρίζεις, αλλά με τιμάς με τα έργα σου, γι’ αυτό σου φανερώθηκα με τη μορφή του ελαφιού». 
Ο Πλακίδας, τα έχασε, του έπεσε το βέλος από τα χέρια και έπεσε στα γόνατα… «ποιος είσαι Κύριε που μου μιλάς?»
«Εγώ είμαι ο Χριστός, ο υιός του αληθινού Θεού. Εάν πιστεύεις σε Εμένα πήγαινε να βαφτιστείς». Ο Πλακίδας πήγε αμέσως όπως – όπως αναφέρει ο συναξαριστής – μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά και βαφτίστηκαν όλοι. Το όνομα που πήρε ήταν Ευστάθιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου