--> ΚΕΡΝΙΝΗ 1923 - ΚΕΡΚΙΝΗ 2023 --- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΡΚΙΝΗ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Ο ΕΡΥΜΑΝΘΙΟΣ ΚΑΠΡΟΣ

Στην Αρχαία Ελληνική μυθολογία έμειναν ονομαστοί ο περίφημος Ερυμάνθιος κάπρος και η Κρομμυώνια σκρόφα.
Ο πρώτος σταλμένος από τη Θεά του κυνηγιού Άρτεμη στο ψηλό βουνό της Αρκαδίας Ερύμανθο, είχε ταράξει όλη τη γύρω περιοχή με τις ζημιές του στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η σύλληψη του τέρατος αυτού και η απαλλαγή της περιοχής αποτέλεσε ένα από τους δώδεκα άθλους του ημίθεου Ηρακλή. Ο βασιλιάς των Μυκηνών Ευρυσθέας επιθυμώντας την εξόντωση του Ηρακλή του ανέθεσε την σύλληψη του κάπρου, όντας σίγουρος για την νίκη του κάπρου.
Ο Ηρακλής όμως, κατόρθωσε με έξυπνα τεχνάσματα να τον παρασύρει και να τον εγκλωβίσει σε μια δύσβατη χαράδρα. Έτσι τον έπιασε ζωντανό και τον έφερε μπρος στον Ευρυσθέα, ο οποίος στη θέα του τέρατος έπαθε πανικό.
Ο Καλυδώνιος κάπρος, ήταν επίσης σταλμένος από την Άρτεμη για να ρημάξει την Καλυδώνα (Αρχαία πόλη της Αιτωλίας) και αυτό γιατί ο βασιλιάς της Οινεύς σε κάτι θυσίες προς τους Θεούς αυτή την παρέλειψε.
Για την εξόντωση του άγριου αυτού κάπρου ο Οινεύς κάλεσε σε κυνηγητική εκστρατεία όλους τους ονομαστούς ήρωες και κυνηγούς της αρχαιότητας, όπως ο Θησέας, ο Πηλέας, ο Ιάσωνας, ο Λαέρτης, ο Νέστωρας, ο Τελαμόνιος, οι Διόσκουροι και η περίφημη Αταλάντη, η οποία και πέτυχε το πρώτο χτύπημα στον κάπρο. Μανιασμένος αυτός τότε σχίζει με τους χαυλιόδοντες τον Υλέα και τον Αγκαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου