--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΧΑΡΑΓΙΑ


Μια φορά, ένας μαχαραγιάς που ήταν διάσημος για την μεγάλη σοφία του, έκλεινε τα εκατό χρόνια.
Το γεγονός έγινε δεκτό με μεγάλη χαρά διότι όλοι αγαπούσαν πολύ τον κυβερνήτη τους.
Στο παλάτι οργάνωσαν μια μεγάλη γιορτή για την βραδιά εκείνη και προσκάλεσαν τους ισχυρούς όλων των βασιλείων.
Ήρθε η μέρα κι ένα βουνό από δώρα στήθηκαν στην είσοδο της σάλας όπου ο μαχαραγιάς θα πήγαινε για να χαιρετήσει τους καλεσμένους του.
Στο δείπνο ο μαχαραγιάς ζήτησε από τους υπηρέτες του να ξεχωρίσουν τα δώρα σε δύο ομάδες, σ' αυτά που έγραφαν τον αποστολέα και σ' αυτά που κανένας δεν ήξερε ποιος τα είχε στείλει.
Την ώρα του επιδόρπιου, ο μαχαραγιάς έβαλε να φέρουν τις δύο στοίβες με τα δώρα, από τη μία ήταν εκατοντάδες , μεγάλα και ακριβά δώρα και από την άλλη καμία δεκαριά.
Ο μαχαραγιάς άρχισε να ανοίγει τα δώρα που είχαν αποστολέα και καλούσε αυτούς που τα είχαν στείλει, έναν - έναν, τον έβαζε ν' ανέβει στο θρόνο και του έλεγε:
"Σ' ευχαριστώ για το δώρο σου. σου το επιστρέφω και είμαστε όπως πριν" και του έδινε πίσω το δώρο ότι και να ήταν.
Όταν τελείωσε η πρώτη και μεγάλη στοίβα, πήγε στη δεύτερη και είπε:
"Αυτά τα δώρα που δεν έχουν αποστολέα θα τα δεχτώ, γιατί δεν μου δημιουργούν καμία μορφή υποχρέωσης και στην ηλικία μου δεν είναι καλό να δημιουργείς χρέη".
"Κάθε φορά που δέχεσαι κάτι, μπορεί στη διάθεση σου ή στη διάθεση του άλλου αυτό να μετατραπεί σε χρέος. Γι' αυτό λοιπόν είναι καλύτερα να μην δέχεσαι τίποτα".
"Αν όμως, νιώθεις ικανός να δίνεις χωρίς να περιμένεις πληρωμή και να παίρνεις δίχως να νιώθεις υποχρέωση, τότε μπορείς να δίνεις ή όχι - να παίρνεις ή όχι, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν θα μείνεις χρεωμένος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου