--> ΚΕΡΝΙΝΗ 1924 - ΚΕΡΚΙΝΗ 2024 --- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΡΚΙΝΗ

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ο ΑΙΓΙΘΑΛΟΣ


Τετετζιά και τετεντί τ’ ονόμασαν, οι Αρβανίτες της Πάρνηθας από τις λέξεις τετέ και ντι που σημαίνουν οχτώ και δυο. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση που υπάρχει στη Χασιά της Αττικής, ο τετεντής ήταν τσοπάνος και φύλαγε οχτώ χιλιάδες πρόβατα επάνω στο βουνό Πάρνηθα.
Μια χρονιά όμως έπεσε μια ξαφνική και άγρια βαρυχειμωνιά, τόσο πρώιμη που δεν πρόφτασε ο τσοπάνος να κατεβάσει το κοπάδι σου στα χειμαδιά. Στο βουνό έπεσε σε μια νύχτα ένα μέτρο χιόνι και το πάγωσε.
Έτσι ψόφησαν όλα τα πρόβατα. Έμεινα μοναχά δύο. Μαράζωσε ο βοσκός από το αναπάντεχο κακό και δεν άντεξε. Παρακάλεσε το Θεό να τον πάρει γρήγορα, για να γλυτώσει από τα βάσανα αυτής της άχαρης ζωής.
Ο Θεός τον άκουσε και τον έκανε πουλί!! Τον τετεντή!! Από τότε πετάει από έλατο σε έλατο κι από κλαρί σε κλαρί και φωνάζει συνεχώς «τέτε – ντι, τέτε – ντι».
Δηλαδή, οχτώ, δύο θέλοντας έτσι να διαλαλήσει τον τρανό καημό του πως από τις οχτώ χιλιάδες που είχε του γλύτωσαν μόνο δυο πρόβατα.
Συνήθως γεννάει δυο φορές το χρόνο. Το πρώτο του φώλιασμα πέφτει κοντά στο Πάσχα, τον Απρίλη. Τότε το αρσενικό τραγουδάει ασταμάτητα: «τσιν… τσιριτσίν!!!»
Σε μερικά μέρη λένε πως το λάλημα αυτό σημαίνει: «κόψτε, ράψτε κι έφτασε η Λαμπρή!!». Δηλαδή, ετοιμάστε τα καινούργια σας ρούχα για τη γιορτή του Πάσχα. Γι’ αυτό ονόμασαν τον Αιγίθαλο και πουλί της Λαμπρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου