--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018

Ο ΓΕΡΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΒΥΚΟΣ


Οι γερανοί ήταν γνωστότατα πουλιά από τους αρχαίους χρόνους και τους αναφέρουν ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης κλπ. Έγιναν συμπαθέστερα από την εποχή του γνωστού μύθου του Έλληνα λυρικού ποιητή Ιβύκου (540π.χ.).
Ο Ίβυκος γεννήθηκε στο Ρήγιο της Κάτω Ιταλίας, ήταν πολυταξιδεμένος κι έζησε αρκετό καιρό στην αυλή του Πολυκράτη στη Σάμο. Στο μοιραίο του ταξίδι από την Ιταλία στην Ελλάδα, για τους Ολυμπιακούς αγώνες, έπεσε στα χέρια ληστών κοντά στην Κόρινθο.
Την ώρα που τον σκότωναν, ένα κοπάδι γερανών πετούσε από πάνω. Σήκωσε τα μάτια ο Ίβυκος και φώναξε: «σεις οι γερανοί να εκδικηθείτε τον άδικο θάνατο μου».
Οι δολοφόνοι πήγαν κι αυτοί την άλλη μέρα να διασκεδάσουν στους αγώνες, όπου είχε φτάσει η είδηση της δολοφονίας του ποιητή και προκάλεσε γενική συγκίνηση και αγανάκτηση. 
Κάποια στιγμή περνάει πάνω από τα κεφάλια των θεατών ένα σμήνος γερανών με ζωηρές κραυγές. Όλοι σχεδόν σήκωσαν τα μάτια ψηλά. Ένας τότε από τους δολοφόνους, φοβούμενος σκύβει και λέει στους συντρόφους του: «να οι γερανοί του Ιβύκου, οι εκδικητές».
Αυτή όμως η φράση ακούστηκε από διπλανούς θεατές οι οποίοι το ανάφεραν αμέσως στην εξουσία. Έτσι πιάστηκαν οι δολοφόνοι, ομολόγησαν την πράξη τους και τιμωρήθηκαν για το έγκλημα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου