--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018

Η ΚΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ

Κάποτε η κίσσα, όπως καθόταν πάνω σ’ ένα δέντρο στην άκρη του χωριού, είδε ένα κοπάδι κάτασπρα περιστέρια που κατέβαιναν από τις φωλιές τους στην αυλή κι έτρωγαν άφθονο καλαμπόκι.       
Αυτό επαναλήφθηκε κάμποσες μέρες. Έτσι μια μέρα, όπως έβλεπε τα περιστέρια να τρώνε το καλαμπόκι στην αυλή, αναστέναξε. Ένας τσαλαπετεινός που καθόταν σε κοντινό δέντρο κι άκουσε τον αναστεναγμό την ρώτησε τι έπαθε.
«Δεν βλέπεις εδώ τι γίνεται? – του λέει – δεν βλέπεις τα περιστέρια πως καλοπερνάνε? Εξυπνότερα είναι αυτά που βρίσκουν το φαΐ τους έτοιμο κι εγώ σκοτώνομαι να όλη την ημέρα και μένω στο τέλος νηστικιά?»
«Να μη σκας καθόλου – λέει ο τσαλαπετεινός – εύκολο είναι να ζεις κι εσύ σαν τα περιστέρια, αρκεί ν’ ασπρίσεις τα φτερά σου και να χωθείς ανάμεσα στα περιστέρια, κανείς δε θα σε καταλάβει».
Δεν χάνει χρόνο η κίσσα πάει σ’ ένα κοντινό νερόμυλο, πέφτει μέσα στο μυλαύλακο και γίνετε μουσκίδι. Μετά παραφυλάει τον μυλωνά και την στιγμή που δεν ήταν κανείς μέσα στο μύλο κυλιέται καλά καλά μέσα στ’ αλεύρι και γίνετε πιο άσπρη κι απ’ τα περιστέρια.
Την άλλη μέρα ο νοικοκύρης της αυλής είχε μουσαφιρέους. Παραγγέλνει λοιπόν της κυράς του να πιάσει και να σφάξει πέντε – έξι περιστέρια. Η νοικοκυρά διαλέγοντας τα πιο μεγάλα, πιάνει και την κίσσα.
Τα έσφαξε ένα ένα και τα ‘δινε στην κόρη της να τα μαδήσει. Σαν ήρθε η σειρά της κίσσας εκείνη έμπηξε κάτι αγριοφωνάρες, που κόρη και μάνα τρόμαξαν. Κοιτάει τότε η κυρά, τι να δει? Δεν ήταν περιστέρι, της βγάζει ένα ένα τα φτερά και την πετάει ζωντανή μακριά στο χωράφι.
Την βλέπει ο τσαλαπετεινός μαδημένη και της φώναξε: «πως πάει η καλοπέραση? Μια χαρά βλέπω…» κι έσκασε στα γέλια.
Η κίσσα που μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από τους πόνους του ξεπουπουλιάσματος και της λαχτάρας, λέει: «που θα μου πας βρομοτσαλαπετεινέ, αν ζήσω ως που να βγουν τα φτερά μου θα λογαριαστούμε». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου