--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ


Μια φορά δύο βουδιστές ζεν, βάδιζαν στο δάσος επιστρέφοντας στο μοναστήρι τους, κάποια στιγμή λοιπόν έφτασαν στο ποτάμι που έπρεπε να διασχίσουν αν ήθελαν να συνεχίσουν.
Εκεί λοιπόν είδαν μια γυναίκα που έκλαιγε γονατιστή δίπλα στην όχθη, ήταν νέα και όμορφη.
"Τι συμβαίνει?" την ρώτησε ο γεροντότερος
"Η μητέρα μου πεθαίνει, είναι μόνη της στο σπίτι, στην άλλη μεριά του ποταμού και δεν μπορώ να το διασχίσω, προσπάθησα, μα..."
"Το ρεύμα του ποταμού με παρασέρνει και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα φτάσω ποτέ χωρίς βοήθεια απέναντι, τώρα όμως που ήρθατε εσείς ίσως κάποιος από εσάς να με βοηθήσει να περάσω το ποτάμι…"
"Μακάρι να μπορούσαμε" είπε λυπημένος ο πιο νέος,
"Όμως ο μόνος τρόπος για να σε βοηθήσουμε είναι να σε πάρουμε αγκαλιά, και η πίστη μας, μας απαγορεύει κάθε επαφή με το άλλο φύλλο, είναι απαγορευμένο, λυπάμαι…"
"Και εγώ λυπάμαι", είπε η γυναίκα και συνέχισε να κλαίει…
Ο πιο γέρος μοναχός γονάτισε, έσκυψε το κεφάλι και είπε: "ανέβα", η γυναίκα δεν μπορούσε να το πιστέψει, πήρε όμως αμέσως τον μπόγο με τα πράματα της και καβάλησε στην πλάτη του μοναχού.
Με μεγάλη δυσκολία ο μοναχός πέρασε το ποτάμι, ενώ ο νεότερος τον ακολούθησε…
Όταν έφτασαν στην άλλη όχθη, η γυναίκα κατέβηκε και πλησίασε το γέρο μοναχό για να το φιλήσει τα χέρια για το καλό που της έκανε.
"Εντάξει - εντάξει", είπε ο γέρος τραβώντας τα χέρια του, "συνέχισε το δρόμο σου"...
Η γυναίκα έκανε μια υπόκλιση όλο ευγνωμοσύνη και ταπεινοφροσύνη, πήρε τα ρούχα της και έτρεξε προς το χωριό μήπως και προλάβει την μητέρα της ζωντανή.
Οι μοναχοί από την μεριά τους δίχως να ανταλλάξουν λέξη, συνέχισαν την πορεία τους προς το μοναστήρι, άλλωστε είχαν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους.
Λίγο προτού φτάσουν, ο νέος ρώτησε τον γεροντότερο: "δάσκαλε, ξέρεις καλύτερα από εμένα τι μας απαγορεύει ο όρκος της πίστης μας, ωστόσο, κουβάλησες στην πλάτη σου εκείνη την γυναίκα??"
Ο γέρος κοιτώντας τον του απάντησε: "εγώ την κουβάλησα σε όλο το ποτάμι, εσύ όμως θα την κουβαλάς για πάντα μέσα σου"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου