--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018

Ο ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΙΣΙΑΣ


Για προτελευταία παρουσίαση ενός «μύθου», διάλεξα κάτι που η αλήθεια με τον μύθο είναι πολύ κοντά.         
Κόρακας λοιπόν, λεγόταν ένας περίφημος ρητοδιδάσκαλος του 5ου αιώνα. Υποχρεώθηκε κάποτε να εναγάγει στο δικαστήριο τον μαθητή του Τεισία – περίφημος κι αυτός αργότερα ρήτορας – γιατί δεν του πλήρωνε τα δίδακτρα, τα οποία ήταν σημαντικά για εκείνη την εποχή.
Δάσκαλος και μαθητής είχαν κάνει συμφωνία πως ο Τεισίας θα κατέβαλε τα δίδακτρα μοναχά στην περίπτωση που θα κέρδιζε την πρώτη του δίκη. Στο δικαστήριο, που ήταν γι’ αυτόν η πρώτη δίκη, ο Τεισίας είπε: «οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση σας, εγώ δεν υποχρεούμαι να καταβάλω τα δίδακτρα. Γιατί αν μεν με αθωώσετε, δεν θα οφείλω φυσικά τίποτα. Αν μεν με καταδικάσετε, αν δηλαδή χάσω τη δίκη, πάλι δεν θα οφείλω τίποτα, γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία με τον δάσκαλο μου κόρακα».
Οι δικαστές μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο φώναξαν: «εκ κακού κόρακος κακόν ωόν». Η φράση αυτή είναι ταυτόσημη με τη σύγχρονη «κατά το μάστορη και τα κοπέλια του», αφού ο Τεισίας είναι μαθητευόμενος (ωόν) του Κόρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου