--> ΚΕΡΝΙΝΗ 1923 - ΚΕΡΚΙΝΗ 2023 --- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΡΚΙΝΗ

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Η ΚΥΡΙΑΡΙΝΑ


Ρίνα, Ρίνα Κυριαρίνα
Παρ’ τον Καλόγιαννο άντρα
Είναι η βασίλισσα του λόγγου με μια πολύ τραγική ιστορία στις παραδόσεις των χωρικών μας. Ήτανε – λέει – στα παλιά τα χρόνια τρεις αδερφάδες. Η Κυριαρίνα, η Μήλω και η Ρόϊδω, κάθε μια πιο όμορφη απ’ την άλλη.
Η Κυριαρίνα που λεγόταν και χρυσοφεγγαράτη, ήταν ηλιογέννητη. Λουζόταν, χτενιζόταν, στολιζόταν κάθε πρωί και γυρίζοντας προς την Ανατολή ρωτούσε:
«Ήλιε μου και κύρη μου, απ’ την Μήλω και απ’ την Ρόϊδω ποια είναι η ομορφότερη?», και ο Ήλιος απαντούσε: «είναι και η Μήλω, είναι και η Ρόϊδω, μα σαν τη χρυσοφεγγαράτη άλλη καμιά δεν είναι…».
Άκουσαν οι δυο αδελφές τι είπε ο ήλιος και ζήλεψαν την Κυριαρίνα. Γι’ αυτό γύρευαν ευκαιρία να την ξεφορτωθούν. Και η ευκαιρία βρέθηκε γρήγορα. Βγήκαν μια μέρα οι τρεις στο λόγγο για να μαζέψουν ξύλα.
Σε κάποια στιγμή έσπρωξαν την χρυσοφεγγαράτη σ’ ένα βαθύ γκρεμό, και πίστεψαν πως έγινε χίλια κομμάτια. Γι’ αυτό τ’ άλλο πρωί ρωτάνε βιαστικές κι οι δυο τους τον ήλιο. Παίρνουν όμως πάλι την ίδια απάντηση: «σαν την χρυσοφεγγαράτη άλλη καμιά δεν είναι».

Τους φάνηκε παράξενο. Αυτή κομματιάστηκε στο γκρεμό! Μια μέρα όμως ακούστηκε πως κάποιο βασιλόπουλο βγήκε στο λόγγο να κυνηγήσει, στον ίδιο λόγγο που γκρέμισαν οι αδελφές την χρυσοφεγγαράτη, την είδε την ερωτεύθηκε και την παντρεύτηκε.
Μεταμορφώθηκαν τότε σε ζητιάνες και πήγαν στ’ ανάκτορο, σε κάποια στιγμή που έλειπε το βασιλόπουλο σκότωσαν την αδελφή τους. Κανένας δεν έμαθε τους φονιάδες. Στον τάφο που έθαψαν την χρυσοφεγγαράτη φύτρωσε μια κυδωνιά η οποία έκανε ένα μοναχό κυδώνι.
Όταν το έκοψαν και το άνοιξαν πετάχτηκε από μέσα ένα πλουμιστό πουλί με όλα τα σημάδια της αρχοντιάς και ομορφιάς, η Κυριαρίνα, η οποία πέταξε στο αντικρινό δέντρο κι άρχισε να τραγουδά:
Περιβολά Περιβολά
Σύρε να πεις στο βασιλιά
Να λύνει να δένει το παιδί
Να το ποτίζει γάλα
Ο περιβολάρης όμως, δεν έδωσε σημασία. Την άλλη μέρα είδε το αμπέλι του ξερό και κατάλαβε τι έγινε. Από τότε η Κυριαρίνα γυρίζει στ’ αμπέλια κι όπου βρει αμπελουργό τον παρακαλεί να πει στον άντρα της να φροντίζει τ’ ορφανό παιδί της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου