--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟ ΟΡΤΥΚΙ


Σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία, το ορτύκι προήλθε από τη μεταμόρφωση της άμοιρης Αστερίας κόρης του Τιτάνα Κίου κι αδελφής της Λητούς. Όπως είναι γνωστό, ο Δίας υπήρξε ο μεγαλύτερος μουρντάρης της εποχής του.
Δεν άφηνε ομορφιά αθάνατη και θνητή να σταθεί σε χλωρό κλαρί. Ένα λοιπόν απ’ τα πολλά του ερωτικά θύματα ήταν και η Λητώ η οποία γέννησε απ’ αυτόν δύο περίφημους Θεούς τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
Μια όμως και μπήκε στο σπιτικό της Λητούς ο Δίας είπε να πάρει όλα τα θηλυκά. Έτσι ρίχτηκε και στην αδελφή της την Αστερία που φημιζόταν για την ομορφιά και την αρετή της.   
Αυτή, για να γλυτώσει ζήτησε τη βοήθεια της Ήρας που την έκανε πουλί, το ορτύκι. Μεταμορφώνεται όμως την ίδια στιγμή ο Δίας σε αητό και την παίρνει στο κατόπι.
Την έφτασε και την έπιασε σ’ ένα νησί των Κυκλάδων, που ονομάστηκε Ορτυγία, τη σημερινή Δήλο, στην οποία γέννησε και η αδελφή της η Λητώ. Αργότερα ο Δίας πάντρεψε την Αστερία – ενώ είχε την Εκάτη το μούλικο του στα σπλάχνα της – με τον Πέρση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου